Ero sivun ”Pargalı Ibrahim pašša” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: la:Ibrahim Bassa
Rivi 23: Rivi 23:
[[hr:Ibrahim-paša Paržanin]]
[[hr:Ibrahim-paša Paržanin]]
[[it:Pargali Ibrahim Pascià]]
[[it:Pargali Ibrahim Pascià]]
[[la:Ibrahim Bassa]]
[[hu:Paragli Ibrahim]]
[[hu:Paragli Ibrahim]]
[[mk:Паргали Ибрахим Паша]]
[[mk:Паргали Ибрахим Паша]]

Versio 23. helmikuuta 2013 kello 01.39

Ibrahim pašša eli Frenk İbrahim pašša (k. 1536) oli Suleiman Suuren ensimmäinen suurvisiiri. Ibrahim syntyi Kreikassa Pargan kaupungissa, ja hänet myytiin lapsena ottomaanien orjaksi. Tuolloin hän tutustui samanikäiseen Suleimaniin, ja pojat vannoivat ikuista ystävyyttä ja etteivät koskaan surmaisi toisiaan. Noustuaan valtaan Suleiman ei unohtanut lapsuudenystäväänsä vaan antoi hänelle erilaisia tehtäviä, aluksi palatsin haukkojen kasvattajana. Ibrahim joutui jopa hillitsemään sulttaania tämän huomionosoituksissa, koska pelkäsi kateellisten kostoa.

Ibrahim meni naimisiin Suleimanin sisaren kanssa mutta ei saanut silti kuninkaallista titteliä. Erotuksena muista Ibrahimeista häntä kutsuttiin Ibrahim pašša Pargalaiseksi (Pargalı İbrahim paşa) tai Ibrahim pašša eurooppalaiseksi (Frenk İbrahim paşa). Hän osasi monia kieliä ja hoiti Osmanien valtakunnan suhteita länteen. Hän kohosi lopulta armeijan ylipäälliköksi ja sai lähes sulttaanin veroiset oikeudet. Voitettuaan persialaiset hän alkoi kutsua itseään tittelillä, johon sisältyi sana sulttaani. Suleiman koki, että hänen on pakko surmauttaa Ibrahim, mutta hän yritti antaa ystävälleen mahdollisuuden paeta maasta, mitä Ibrahim ei käyttänyt. Niinpä hänet teloitettiin vuonna 1536.

Suleiman suri vuosia äkillistä päätöstään ja ystävänsä menetystä, ja kirjoitti useita tunteellisia runoja tämän muistoksi.

Ibrahim on oleellinen henkilö Mika Waltarin historiallisessa romaanissa Mikael Hakim.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.