Ero sivun ”Vladimír Špidla” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
8 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
+linkit
p (Botti lisäsi: cs, de, fr, lt, pl, ro)
p (+linkit)
Samettivallankumouksen jälkeen Špidla liittyi kotikaupunkinsa Jindřichův Hradecin politiikkaan ja uudelleenperustettuun sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Vuonna 1992 hänestä tuli ČSSD:n presidiumin jäsen ja huhtikuussa 2001 puhemies. Vuonna 1996 hänet valittiin parlamenttiin. Hän toimi varapääministerinä ja työllisyys- ja sosiaaliministerinä [[Miloš Zeman]]in hallituksessa heinäkuusta 1998 heinäkuuhun 2002.
 
Špidla nousi pääministeriksi 12. heinäkuuta 2002 koalitiohallituksessa ČSSD:n ja pienten "kristillisen ja demokraattisen liiton, tšekkoslovakien kansanpuolueen" ([[KDU-ČSL]]) ja vapausliitto-demokraattisen unionin ([[US-DEU]]) kesken. Hän käytti myös presidentin valtuuksia helmikuusta 2003 maaliskuun alkuun kun presidentin toimikausi päätyttyä, ennen kuin parlamentti ehti valita uuden.
 
Hänen hallituksen yritti ristiriidoista ja tuen vähyydestä huolimatta ajaa läpi talousuudistuksia vähentääkseen budjetin alijäämää, näitä oppositio arvosteli veronkorotuksiksi ilman kulujen leikkaamista ja talouskasvun elvyttämistä. Hidas talouskasvu kuitenkin jatkui hänenkin kaudellaan ( BKT 3.,3% 2001, 2.,9% 2004).
 
Špidla erosi pääministerin tehtävistä 26. heinäkuuta puolueensa huonon menestyksen europarlamenttivaaleissa 2004 vuoksi ja oman puolueensa kannatuksen menetyksen vuoksi. Häntä seurasi sisäministeri ja varapääministeri [[Stanislav Gross]], jonka hallitus ei kuitenkaan juuri eronnut edellisestä. Špidla nimitettiin Euroopan komissioon 22. marraskuuta 2004.
56 914

muokkausta

Navigointivalikko