Ero sivun ”Serž Sargsjan” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RedBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: vep:Sargsän Serž
Makecat-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.5) (Botti lisäsi: kk:Серж Саркисян
Rivi 82: Rivi 82:
[[he:סרז' סרקזיאן]]
[[he:סרז' סרקזיאן]]
[[ka:სერჟ სარქისიანი]]
[[ka:სერჟ სარქისიანი]]
[[kk:Серж Саркисян]]
[[lt:Seržas Sargsianas]]
[[lt:Seržas Sargsianas]]
[[hu:Szerzs Szargszjan]]
[[hu:Szerzs Szargszjan]]

Versio 19. helmikuuta 2013 kello 12.02

Serž Sargsjan
[[Tiedosto:Serž Sargsjan|250px|]]
Armenian presidentti
Edeltäjä Robert Kotšarjan
Seuraaja nykyinen
Armenian pääministeri
26. maaliskuuta 2007 – 9. huhtikuuta 2008
Edeltäjä Andranik Markarjan
Seuraaja Tigran Sargsjan
Henkilötiedot
Syntynyt30. kesäkuuta 1954
Stepanakert, Vuoristo-Karabah, Azerbaidžanin SNT, Neuvostoliitto
Puoliso Rita Sargsjan
Tiedot
Puolue HKK
Uskonto Armenian apostolinen kirkko
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.serzhsargsyan.com

Serž Azati Sargsjan (arm. Սերժ Ազատի Սարգսյան, Serž Azati Sargsyan, s. 30. kesäkuuta 1954) on Armenian presidentti 9. huhtikuuta 2008 lähtien. Hän oli aiemmin maan pääministerinä maaliskuusta 2007.

Sargsjan syntyi Stepanakertissa Nagorno-Karabakhin autonomisella alueella Azerbaidžanin SNT:ssa. Hän opiskeli Jerevanin valtionyliopistolla ja työskenteli sähköteknisessä tehtaassa. Hän nousi vuosiksi 1979–1988 Stepanakertin kaupunginkomitean Komsomolin johtoon. Sargsjan on ollut myös kansallisen shakkiliiton johdossa.

Neuvostoliiton hajotessa kansallisuuskiistat kasvoivat ja Sargsjan nousi Vuoristo-Karabahin itsepuolustusjoukkojen komitean johtoon. Samalla hän oli myös Armenian korkeimman neuvoston jäsen. Sargsjan oli 1993–1995 Armenian puolustusministerinä ja sen jälkeen kansallisen turvallisuuden ministerinä ja sisäministerinä. Hän työskenteli myös edellisen presidentin Robert Kotšarjanin kansliapäällikkönä ja oli kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja. Pääministeriksi hänet valittiin maaliskuussa 2007. Sargsjan liittyi Armenian tasavaltalaispuolueeseen vuonna 2006.

Sargsjanin ollessa puolustusministerinä Armenia osti 1000 RPG-22-sinkoa ja 260 raskasta konekivääriä Bulgariasta. Osa näistä aseista päätyi suoraan Iraniin ja sieltä Irakin shiiakapinallisille käytettäväksi Yhdysvaltain joukkoja vastaan.[1]

Edellisen presidentin suosikkina Sargsjan voitti presidentinvaalit 19. helmikuuta 2008 saaden noin 53 % äänistä ensimmäisellä kierroksella ja tullen siten valituksi suoraan. ETYJin vaalitarkkailijat hyväksyivät vaalin. Maan oppositio piti vaaleja epärehellisinä ja järjestettyinä ja aloitti protestit niiden tulosta vastaan. Protestit jatkuivat päivittäin kunnes 1. maaliskuuta presidentti Kotšarjan julisti maahan poikkeustilan.

Sargsjan aloitti historiallisen välien korjaamisen Turkin kanssa seuraamalla yhdessä Turkin presidentti Abdullah Gülin kanssa Turkin-Armenian jalkapallo-ottelua syyskuussa 2008. Maiden välien paraneminen huipentui 10. lokakuuta 2009 Zürichissä allekirjoitettuun sopimukseen maiden välisten diplomaattisten suhteiden palauttamisesta. Sopimuksen ratifiointi on kuitenkin ongelmallista molemmissa maissa.[2]

Viitteet

Aiheesta muualla