Ero sivun ”Taulukkolaskentaohjelma” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Wikiman897 (keskustelu | muokkaukset)
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muutti kielilinkin simple:Spreadsheet muotoon simple:Spreadsheet (software)
Rivi 53: Rivi 53:
[[pt:Planilha eletrônica]]
[[pt:Planilha eletrônica]]
[[ru:Электронная таблица]]
[[ru:Электронная таблица]]
[[simple:Spreadsheet]]
[[simple:Spreadsheet (software)]]
[[sl:Preglednica]]
[[sl:Preglednica]]
[[sv:Kalkylprogram]]
[[sv:Kalkylprogram]]

Versio 14. helmikuuta 2013 kello 17.10

Gnumeric-taulukkolaskentaohjelma

Taulukkolaskentaohjelma on tietokoneohjelma, joka on tarkoitettu numeerisen datan käsittelyyn. Ennen Applen ja PC:iden yleistymistä piti suuret numeeriset laskutoimitukset suorittaa keskustietokoneiden päätteillä, mikäli teknisten taskulaskinten suorituskyky ei riittänyt. Mikrotietokoneiden yleistymisen myötä teknisten laskinten rajoituksia voitiin korvata ohjelmoimalla itse BASIC:lla tarvittavat laskukaavat. Mikrotietokoneenkin muisti oli suuri verrattuna saman aikakauden teknisiin taskulaskimiin. Yleistyttyään teknisiä taskulaskimia alettiin kutsua niiden sisältämien runsaiden valmiiden funktioiden vuoksi funktiolaskimiksi, joiden käyttöä peruskouluissa, lukioissa ja ammattillisissa oppilaitoksissa alettiin sallia.

Taulukkolaskennan, kuten MultiPlanin ja Lotus 1-2-3:n yleistyminen poisti tarpeen oppia BASIC:ia tai Pascalia ohjelmointikielenä laajojen laskutoimitusten suorittamiseksi itse.

Kaikki data on tallennettu kaksiulotteisen taulukon soluihin. Niihin voi numeroarvojen lisäksi ohjelmoida laskukaavoja. Taulukko voi sisältää useita päällekkäisiä arkkeja, ja yksi kaava voi sisältää viittauksia monen arkin soluihin. Lisäksi taulukkolaskentaan liittyy usein kehittyneitä makrokieliä, jotka sallivat monimutkaisten laskuoperaatioiden toteuttamisen. Solujen arvoista voi muodostaa myös kuvaajia: pylväikköjä, piirakoita jne.

Ensimmäinen mikrotietokoneelle tehty taulukkolaskentaohjelma oli VisiCalc. Sen jälkeen suosiota saavutti MultiPlan ja Lotus 1-2-3, mistä kehittyi myöhemmin Symphony-toimisto-ohjelmakokonaisuus ja lopulta Lotus-toimisto-ohjelmisto.

Kun Microsoft kehitti Windows-käyttöjärjestelmää sen taulukkolaskentaohjelmasta, Microsoft Excelistä, tuli erittäin suosittu. Excelin tiedostoja voidaan käyttää myös monissa muissa taulukkolaskentaohjelmissa.

Muita suosittuja taulukkolaskentaohjelmia ovat OpenOffice.org:n Calc ja Linuxin Gnome-työpöytäkäyttöliittymän Gnumeric sekä KDE-liittymän K-Office. StarOfficen Calc kuuluu OpenOfficen kehityslinjan varhaisvaiheisiin.

Funktiot

Erilaisia funktioita: Summa, erotus, tulo, pii, jakolasku ja keskiarvo. Calc taulukkolaskennassa vuonna 2012 oli n. 200-300 funtiota joten ne on myös ryhmitelty käytön helpottamiseksi. Makrojen avulla voi rakennella sivulle painikkeita ja ohjelmoida niille tiettyjä toimintoja joka voi esimerkiksi sisältää tietynlaisen leikepöydän käytön kuten, kopioi solualue A5:C8, siirrä se alueelle A4:C7 ja tuhoa solualueen A8-C8 sisältö.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.