Ero sivun ”Stavropol” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: eu:Stavropol
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti: diq:Stavropol (deleted)
Rivi 141: Rivi 141:
[[vep:Stavropol']]
[[vep:Stavropol']]
[[war:Stavropol]]
[[war:Stavropol]]
[[diq:Stavropol]]
[[zh:斯塔夫罗波尔]]
[[zh:斯塔夫罗波尔]]

Versio 13. helmikuuta 2013 kello 10.19

Stavropol
Ставрополь
Hallintopalatsi
Hallintopalatsi
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Kaupungin sijainti Stavropolin aluepiirissä
Kaupungin sijainti Stavropolin aluepiirissä
Valtio Venäjä
Subjekti Stavropolin aluepiiri
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 242 km²
Väkiluku (2012) 404 606
 – Väestötiheys 1 672 as./km²









Stavropol (ven. Ста́врополь) on noin 400&nbpsp;000 asukkaan kaupunki Lounais-Venäjällä, Pohjois-Kaukasiassa Stavropolin aluepiirissä.

Stavropol perustettiin 1777 Venäjän–Turkin sodan 17681774 jälkeen sotilasleiriksi ja nimitettiin kaupungiksi 1785. Grigori Potjomkin rakensi Stavropolin Katariina Suuren määräyksestä yhdeksi kymmenestä linnoituksesta Asovanmeren ja Mozdokin välille ja oli tärkeässä osassa myös kaupungin synnyssä. Terekin kasakat asettuivat Stavropolin ja Georgijevskin ympäristöön suojelemaan keisarikunnan rajoja. Kaupungin strateginen sijainti auttoi myös Venäjän imperiumin pyrkimyksiä Kaukasian valloituksessa.

Nimi Stavropol on venäläinen versio kreikkalaisesta nimestä Stauropolis, ristin kaupunki. Siitä tuli piispanistuin 1843 ja kuvernementin pääkaupunki 1847.

Venäjän sisällissodan aikana kaupunki vaihtoi useasti omistajaa Puna-armeijan ja Denikinin johtamien valkoisten joukkojen välillä. Vuonna 1935 kaupunki nimettiin Vorošilovskiksi Kliment Vorošilovin mukaan, mutta nimi muutettiin takaisin jo 1943. Toisen maailmansodan aikana, 3. elokuuta 194221. tammikuuta 1943 kaupunki oli saksalaisten miehittämä.

Stavropolissa on Stavropolin valtionyliopisto, Pohjois-Kaukasian valtion polyteknillinen yliopisto, maatalousyliopisto ja Stavropolin valtion lääketieteellinen akatemia. Kaupunkiin on tullut runsaasti muuttajia Venäjän epävakailta reuna-alueilta Kaukasiasta.

Aiheesta muualla