Ero sivun ”Uikujärvi (kunta)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kartta,väliots.
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 19: Rivi 19:


[[Luokka:Sekeen piiri]]
[[Luokka:Sekeen piiri]]

[[ru:Валдай (посёлок)]]
[[ru:Валдай (Сегежский район)]]

Versio 3. helmikuuta 2013 kello 22.10

Uikujärven kunta Sekeen piirin kartalla

Uikujärvi[1] eli Valdai (ven. Валда́й) on maalaiskunta ja sen keskustaajama Uikujärven itäpuolella Sekeen piirin ja Karjalan tasavallan itärajalla Venäjällä.

Taajama

Uikujärven taajama sijaitsee Uikujärven itärannalla 70 kilometriä Sekeestä kaakkoon. Vuonna 2006 siellä oli 1 378 asukasta. Taajama on syntynyt 1930-luvulla Vienanmeren–Itämeren kanavan rakennustöiden yhteydessä. Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin metsäteollisuuspiiri. Nykyään taajamassa on metsänhoitoalueen konttori, keskikoulu, kulttuuritalo, kirjasto ja sairaala.[2]

Kunta

Uikujärven maalaiskunta (ven. Valdaiskoje selskoje poselenije) rajoittuu idässä Arkangelin alueeseen, etelässä Karhumäen piiriin kuuluviin Poventsan ja Tsolmuisen kuntiin, lännessä Idelin, Papinkosken ja Vojatšun kuntiin sekä pohjoisessa Belomorskin piiriin kuuluvaan Suman kuntaan. Keskustaajaman lisäksi kuntaan kuuluvat Vožmovaaran eli Vuosmavaaran (ven. Вожмогора, Vožmogora) sekä Vuosmajärven (ven. Вожмозеро) taajamat ja Polgan (ven. Полга) kylä.[3] Alueella sijaitseva Petrovo-Jamin kylä on nykyään autiona.

Historia

Alkuperäinen Uikujärven kylä sijaitsi idempänä, mutta Vienanmeren–Itämeren kanavan rakennustöiden yhteydessä Uikujärven pintaa nostettiin huomattavasti ja kylä jäi veden alle.

Uikujärven alue kuului aikanaan Venäjän keisarikunnassa Aunuksen kuvernementin Petrovo-Jamin kuntaan. Kunta lakkautettiin Neuvostoliitossa 1920-luvulla ja liitettiin Karhumäen piiriin. Sittemmin Uikujärvi siirrettiin kuulumaan uuteen Sekeen piiriin.

Lähteet

  1. Venäjän federaation paikannimiä, s. 269. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2.
  2. Karelija: entsiklopedija. Tom 1, s. 191. Petrozavodsk: PetroPress, 2007. ISBN 978-58430-0123-0.
  3. Zakon Respubliki Karelija ”O gorodskih, selskih poselenijah v Respublike Karelija” gov.karelia.ru. Viitattu 3.4.2009. (venäjäksi)

Malline:Sekeen piiri

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.