Ero sivun ”Adûnaic” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
154 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
(Ak: Uusi sivu: '''Adûnaic''' eli "Lännen kieli" on yksi fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin kehittämistä keinotekoisista kielistä. Sit...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
==Fiktiivinen historia==
Adûnaic kehittyi [[Beör]]in ja [[Hador]]in, ihmisten ensimmäisen ja kolmannen huoneen, puhumasta kielestä, [[taliska]]sta. Kieli näyttää siltä kuin se olisi [[Kreolikieli|kreoli]] [[Kääpiö (Arda)|kääpiö]]kieli [[khuzdul]]ista sekä joistain ''[[avari]]n'' murteista. Kun ''edain'' sapuivat [[Beleriand]]iin, he opettelivat [[Sindar (kieli)|''sindar''in kielen]] ja ottivat siitä muutamia sanoja omaan käyttöön. Tämän myötä taliska kehittyi pohjaksi Nùmenorin kielelle, adûnaicille, sekä myös [[Rohan|''rohirrim''in]] sekä [[Laakso (Arda)|Laakso]]n ihmisten kielille.
 
Kieli oli jo ennestään sekoitus taliskaa, sindaria, khuzdulia ja ''avari''n kieliä ja alkoi hitaasti ottaa vaikutteita myös [[quenya]]sta ja sekä Keski-Maahan jääneiden ihmisten kielistä. Kun tätä kieltä alettiin käyttää kaupanteossa muiden kansojen kanssa, se alkoi myöhemmin jäädä arkiseen käyttöön. Toisen Ajan lopussa [[Elendil]]in johtamat Númenorin tuhosta selvinneet ihmiset hylkäsivät tämän kielen, mutta kielestä olivat kehittyneet Kolmannella Ajalla yhteiskielen aseman saavuttaneen [[westron]]in murteet.
87 340

muokkausta

Navigointivalikko