Ero sivun ”Adûnaic” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
CAJH (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Uusi sivu: '''Adûnaic''' eli "Lännen kieli" on yksi fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin kehittämistä keinotekoisista kielistä. Sit...
(ei mitään eroa)

Versio 24. tammikuuta 2013 kello 13.41

Adûnaic eli "Lännen kieli" on yksi fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin kehittämistä keinotekoisista kielistä. Sitä puhuivat Toisella Ajalla Númenorin ihmiset.

Fiktiivinen historia

Adûnaic kehittyi Beörin ja Hadorin, ihmisten ensimmäisen ja kolmannen huoneen, puhumasta kielestä, taliskasta. Kieli näyttää siltä kuin se olisi kreoli kääpiökieli khuzdulista sekä joistain avarin murteista. Kun edain sapuivat Beleriandiin, he opettelivat sindarin kielen ja ottivat siitä muutamia sanoja omaan käyttöön. Tämän myötä taliska kehittyi pohjaksi Nùmenorin kielelle, adûnaicille, sekä myös rohirrimin sekä Laakson ihmisten kielille.

Kieli oli jo ennestään sekoitus taliskaa, sindaria, khuzdulia ja avarin kieliä ja alkoi hitaasti ottaa vaikutteita myös quenyasta ja sekä Keski-Maahan jääneiden ihmisten kielistä. Kun tätä kieltä alettiin käyttää kaupanteossa muiden kansojen kanssa, se alkoi myöhemmin jäädä arkiseen käyttöön. Toisen Ajan lopussa Elendilin johtamat Númenorin tuhosta selvinneet ihmiset hylkäsivät tämän kielen, mutta kielestä olivat kehittyneet Kolmannella Ajalla yhteiskielen aseman saavuttaneen westronin murteet.

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.