Ero sivun ”Donkey Kong (videopeli)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: de:Donkey Kong (Arcade) on hyvä artikkeli
+ katso myös
Rivi 27: Rivi 27:


Miyamoto teki Donkey Kongin lähes kokonaan itse; hänen oli jopa opeteltava [[ohjelmointi|ohjelmoinnin]] alkeet. Miyamoton tiedetään jopa säveltäneen pelin musiikit itse pienellä lelusyntetisaattorilla.
Miyamoto teki Donkey Kongin lähes kokonaan itse; hänen oli jopa opeteltava [[ohjelmointi|ohjelmoinnin]] alkeet. Miyamoton tiedetään jopa säveltäneen pelin musiikit itse pienellä lelusyntetisaattorilla.

== Katso myös ==
* ''[[The King of Kong]]''


{{DonkeyKong}}
{{DonkeyKong}}

Versio 17. tammikuuta 2013 kello 05.28

Tämä artikkeli käsittelee Nintendon kolikkopeliä. Donkey Kong voi myös tarkoittaa Nintendon samannimistä pelihahmoa.
Donkey Kong
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Shigeru Miyamoto
Tuottaja Gunpei Yokoi
Pelisarja Donkey Kong ja Mario
Julkaistu 1981
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
Alusta kolikkopeli, Atari, Commodore 64, NES
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Donkey Kong on klassinen Nintendon kolikkopeli, joka julkaistiin vuonna 1981. Pelissä viiksekäs sankari yrittää pelastaa tyttöystävänsä tähän rakastuneen gorillan kynsistä. Donkey Kongin loi Nintendon "peliguru", silloinen konseptitaiteilija, Shigeru Miyamoto. Miyamoto päätyi tekemään Donkey Kongia kun Nintendo yritti tehdä itselleen mainetta Yhdysvaltojen pelihalleissa. Miyamoto kehitti pelin yksinkertaisen juonen vierailtuaan lukuisissa pelihalleissa ja tultuaan johtopäätökseen, että pelit olivat kuin elokuvia.

Donkey Kong muistetaan eritoten siitä, että se esitteli kaksi Nintendon tunnetuinta pelihahmoa ensimmäistä kertaa(Mario ja Donkey Kong). Suosionsa kunniaksi peli on julkaistu myöhemmin myös Nintendon 8-bittiselle Nintendo Entertainment System -pelikonsolille.

Pelin nimi

Pelin nimi on vain yksi syy, miksi Donkey Kongin uskottiin epäonnistuvan Yhdysvaltojen markkinoilla. Alun perin nimen luultiin olevan painovirhe ja että pelin nimeksi oli tarkoitettu "Monkey Kong". Shigeru Miyamoto on jälkikäteen myöntänyt, että nimen alkuperä on hänen huonossa englannin kielen taidossaan, sillä hän kuvitteli sanan donkey (suomeksi aasi) tarkoittavan yleisesti typeryyttä ja siten kuvaavan hyvin pelin keskushahmon luonnetta.

Mario

Kuva pelitilanteesta.

Donkey Kong esitteli myös ensimmäistä kertaa sittemmin Nintendon viralliseksi maskotiksi päätyneen Mario-hahmon. Pelin alun perin nimetön sankari tunnettiin jonkin aikaa Japanissa nimellä Jumpman, jonka eräs toinen tietokonepelien kehittäjä lisensoi omalle hahmolleen. Marion nykyinen nimi syntyi Nintendo of American toimistoissa. Amerikan yksikön vuokraisäntä nimeltä Mario Segale tunnettiin pitkistä viiksistään ja niinpä hahmo sai lempinimen Mario. Tuosta nimestä tuli hahmon virallinen nimi vuoden 1983 pelijulkaisussa Mario Bros.

Suurin osa Marion ulkonäköseikoista olivat tosiasiassa hätäratkaisuja ja ajan teknologisten rajoitteiden tulosta. Marion käsien huomattiin katoavan kävelyanimaatiossa, joten hänelle annettiin haalarit. Mariolle ei voitu piirtää suuta, koska hänen päänsä oli liian pieni. Tästä syystä hänelle annettiin viikset. Marion hattu puolestaan korvasi hiukset, joiden kuului olla mustat, mutta olisivat muuttuneet näkymättömiksi pelin mustan taustavärin takia.

Miyamoto teki Donkey Kongin lähes kokonaan itse; hänen oli jopa opeteltava ohjelmoinnin alkeet. Miyamoton tiedetään jopa säveltäneen pelin musiikit itse pienellä lelusyntetisaattorilla.

Katso myös

Malline:Link LA

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link GA Malline:Link GA