Ero sivun ”Tabloidi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
(Kumottu muokkaus 12564970, jonka teki 85.131.29.121 (keskustelu))
pEi muokkausyhteenvetoa
'''Tabloidi''' on [[sanomalehti]], joka on kooltaan puolet ns. suurikokoisesta [[broadsheet]]-[[formaatti|formaatista]]. [[Suomi|Suomessa]] tabloid-sivuformaatin koko on yleisesti leveys 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä.
 
Suomessa sanomalehdistä muun muassa ''[[Hufvudstadsbladet]]'', [[Itä-Savo (sanomalehti)|Itä-Savo]], [[Länsi-Savo]] ja [[Kauppalehti]] ovat vanhastaan{{selvennä}} olleet tabloid-kokoisia, samoin iltapäivälehdet ''[[Iltalehti]]'' ja ''[[Ilta-Sanomat]]''. ''[[Lapin Kansa]]'', ''[[Pohjolan Sanomat]]'' ja ''[[Kainuun Sanomat]]'' alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011, ''[[Satakunnan Kansa]]'' tasan vuotta myöhemmin, ja 8.1.2013 lähtien myös ''[[Helsingin sanomatSanomat]]'' ilmestyyon ilmestynyt tabloid-kokoisena. Sen lisäksi monet muuten broadsheet-kokoisena ilmestyvät sanomalehdet julkaisevat liitteitä tabloid-koossa. Muuten tabloidit keskittyvät kaikkialla irtonumeromyyntiin. Tabloid on erityisesti iltapäivälehdille kätevä koko, koska koko etusivu kohahduttavine otsikoineen mahtuu esille myyntitelineeseen tai paperikaupan ikkunaan. Samaan tarkoitukseen broadsheet olisi suuri. Tabloidissa lisäksi kuvien vaikuttavuus tulee broadsheetia pienemmän painopinnan vuoksi esille paremmin tekstiin verrattuna. Tämän vuoksi jotkut ovat pitäneet tabloidia varsinaiselle [[päivälehti|päivälehdelle]] sopimattomampana kuin [[iltapäivälehti|iltapäivälehdelle]], jonka sisällön odotetaankin olevan suuren [[irtonumeromyynti|irtonumeromyynnin]] vuoksi kohupitoisemman kuin päivälehden.
 
Lehdet tekevät tyypillisesti myös lisäkannen eli ''[[lööppi|lööpin]]'' ([[ruotsin kieli|ruots.]] ''löpsedeln''), jota käytetään vain markkinointiin, ja jossa on päivän pääotsikko isoin kirjaimin. Lööpit kehittyivät lehtipinkan suojapapereista.
476

muokkausta

Navigointivalikko