Ero sivun ”Kinshasa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p r2.7.3) (Botti lisäsi: pa:ਕਿਨਸ਼ਾਸਾ
Rivi 185: Rivi 185:
[[oc:Kinshasa]]
[[oc:Kinshasa]]
[[mhr:Киншаса]]
[[mhr:Киншаса]]
[[pa:ਕਿਨਸ਼ਾਸਾ]]
[[pnb:کنشاسہ]]
[[pnb:کنشاسہ]]
[[pms:Kinshasa]]
[[pms:Kinshasa]]

Versio 11. tammikuuta 2013 kello 19.27

Kinshasa
entinen Léopoldville/Leopoldstad
Puistokatu "30. kesäkuuta" Kinshasassa (2003)
Puistokatu "30. kesäkuuta" Kinshasassa (2003)

Koordinaatit: 4°19′30″S, 15°19′20″E

Valtio Kongon demokraattinen tasavalta
Väkiluku (2005)  (arvio) 7 500 000










Kinshasa (vuoteen 1966 asti Léopoldville/Leopoldstad) on Kongon demokraattisen tasavallan suurin kaupunki ja pääkaupunki Kongo-joen eteläpuolella, Kongon tasavallan pääkaupunkia Brazzavillea vastapäätä.

Vuonna 2004 kaupungissa on arvioitu olevan 7 300 000 asukasta.[1] Ranska on Kongon virallinen kieli, joten Kinshasaa nimitetään joskus maailman toiseksi suurimmaksi ranskankieliseksi suurkaupunkialueeksi Pariisin jälkeen. Todellisuudessa lingala on kaupungin yleiskieli, jota melkein kaikki osaavat yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Lisäksi Kinshasassa puhutaan kongoa ja muita paikallisia kieliä.

Historia

Kinshasan perusti 1881 Sir Henry Stanley ja se nimettiin alun perin Belgian kuninkaan Léopold II:n kunniaksi.[2] Kaupungin nykyinen nimi tulee kylästä, joka sijaitsi Leopoldvillen läheisyydessä ja sittemmin sulautui siihen kaupunkialueen kasvaessa. Mobutu Sese Seko muutti nimen afrikkalaiseksi Kinshasaksi vuonna 1965, koska Léopoldville oli eurooppalaistyylisempi. [3] Mobutun aikana kaupunki kasvoi nopeasti, koska sinne muutti ihmisiä sekä etsimään parempaa elantoa että paetakseen etnisiä levottomuuksia maan muissa osissa.

Kulkuyhteydet

Kongo-joki on tärkeä kulkuväylä Kinshasan Kongossa. Se on purjehduskelpoinen Kinshasasta pitkälle ylävirtaan, mutta suuret kosket estävät purjehtimisen alavirtaan. Kosket kiertävä rautatie rakennettiin 1900-luvun alussa Matadiin, josta jokea voidaan purjehtia merelle saakka. Sekä rautatien että maanteiden kunnossapitoa on laiminlyöty sisällissodan aikana, mutta siirtymäajalla niihin on jälleen alettu panostaa. Vuonna 2006 Kinshasan liikennevirasto hankki yli sata uutta linja-autoa.

Kinshasan kaakkoispuolella on N'Djilin kansainvälinen lentokenttä.

Maantiede ja ilmasto

Kinshasa sijaitsee Kongo-joen varressa vastapäätä Brazzavilleä.

Kinshasassa on kuuma ja kostea ilmasto. Lämpötilat ovat korkeat koko vuode, sateita saadaan muulloin paitsi kesä-, heinä-, ja elokuussa.[4]

Lähteet

Aiheesta muualla