Ero sivun ”Kesäolympialaiset 1940” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kuva joka näkyi luokassa Luokka:Sivut, joilla toimimattomia tiedostolinkkejä ja on poistettu
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Vuoden 1940 kesäolympialaiset''' oli alunperin tarkoitus pitää [[Tokio]]ssa. [[Japani]]n luovuttua kisajärjestäjän tehtävistä ne myönnettiin [[Helsinki|Helsingille]]. Myös nämä kisat peruttiin [[Toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] vuoksi.
'''XII olympiadin kisat''' oli alunperin tarkoitus pitää [[Tokio]]ssa, [[Japani]]ssa, mutta järjestäjät joutuivat perumaan ne [[Kiinan–Japanin sota (1937–1945)|Kiinan-Japanin sodan]] takia ja [[Kansainvälinen olympiakomitea]] myönsi [[olympiakisat]] [[Helsinki|Helsingille]], [[Suomi|Suomeen]]. Kisoja ei kuitenkaan voitu järjestää [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] takia.


==Tokion kisat==
== Tokion kisat ==
Tokion kesäolympialaiset 1940 oli tarkoitus järjestää 21. syyskuuta – 6. lokakuuta välisenä aikana. Kisojen siirtämistä muualle ehdotettiin jo vuonna 1938 [[Kiinan–Japanin sota (1937–1945)|Kiinan-Japanin sodan]] vuoksi. Japani kuitenkin vakuutti pystyvänsä järjestämään olympialaiset normaalisti.


Myöhemmin samana vuonna kisajärjestäjät ilmoittivat luopuvansa kisoista. Syynä oli kansainvälisen painostuksen lisäksi myös maan omien asevoimien vastustus. Armeija piti kisojen myötä maahan tulevia ulkomaisia vaikutteita haitallisina japanilaisellle kulttuurille.
Kesäolympiakisat Tokiossa oli tarkoitus järjestää 21. syyskuuta – 6. lokakuuta 1940. Kisojen siirtämistä muualle ehdotettiin jo vuonna 1938 sodan takia, mutta japanilaisjärjestäjät vakuuttivat pystyvänsä pitämään kisat normaalisti. Myöhemmin samana vuonna järjestäjät ilmoittivat luopuvansa kisoista. Syynä oli kansainvälisen painostuksen lisäksi myös [[Keisarillisen Japanin armeija|Japanin armeija]]n vastustus, sillä se piti kisojen myötä maahan tulevia ulkomaisia vaikutteita haitallisina japanilaisellle kulttuurille.


Neljä päivää Japanin luopumisen jälkeen [[Kansainvälinen olympiakomitea]] antoi kisat Helsingille, joka oli ollut halukas järjestämään olympialaiset jo ennen niiden myöntämistä Tokiolle.
Neljä päivää Japanin luopumisen jälkeen KOK antoi kisat Helsingille, joka oli ollut halukas järjestämään olympialaiset jo ennen niiden myöntämistä Tokiolle.


==Helsingin kisat==
== Helsingin kisat ==
Helsingin olympialaisten ajankohdaksi sovittiin 20. heinäkuuta – 4. elokuuta 1940.


Niiden järjestämisestä luovuttiin 20. maaliskuuta Euroopassa vallinneiden sotatoimien vuoksi. Syynä oli myös [[Talvisota|talvisodan]] johdosta heikentynyt Suomen taloudellinen tilanne sekä sodan aiheuttama katkos kisojen valmisteluissa.
Kesäolympiakisojen ajankohdaksi Helsingissä sovittiin 20. heinäkuuta – 4. elokuuta 1940. Niiden järjestämisestä luovuttiin maaliskuussa 1940 Euroopassa käytyjen sotatoimien vuoksi. Syynä oli myös [[talvisota|talvisodan]] johdosta heikentynyt taloustilanne sekä sodan aiheuttama katkos kisojen valmisteluissa. Virallisesti kisat peruutettiin [[Suomen Olympiakomitea]]n kokouksessa huhtikuussa 1940, jolloin sota Euroopassa oli laajentunut [[natsi-Saksa|Saksa]]n hyökättyä [[Tanska]]an ja [[Norja]]an.


{{olympialaiset}}


Virallisesti Helsingin kisat peruutettiin [[Suomen olympiakomitea]]n kokouksessa 20. huhtikuuta. Tuolloin sota Euroopassa oli laajentunut entisestään [[Natsi-Saksa|Saksan]] hyökättyä [[Tanska]]an ja [[Norja]]an.


[[Luokka:Kesäolympialaiset]]
[[Luokka:Kesäolympialaiset]]

Versio 10. tammikuuta 2013 kello 22.56

XII olympiadin kisat oli alunperin tarkoitus pitää Tokiossa, Japanissa, mutta järjestäjät joutuivat perumaan ne Kiinan-Japanin sodan takia ja Kansainvälinen olympiakomitea myönsi olympiakisat Helsingille, Suomeen. Kisoja ei kuitenkaan voitu järjestää toisen maailmansodan takia.

Tokion kisat

Kesäolympiakisat Tokiossa oli tarkoitus järjestää 21. syyskuuta – 6. lokakuuta 1940. Kisojen siirtämistä muualle ehdotettiin jo vuonna 1938 sodan takia, mutta japanilaisjärjestäjät vakuuttivat pystyvänsä pitämään kisat normaalisti. Myöhemmin samana vuonna järjestäjät ilmoittivat luopuvansa kisoista. Syynä oli kansainvälisen painostuksen lisäksi myös Japanin armeijan vastustus, sillä se piti kisojen myötä maahan tulevia ulkomaisia vaikutteita haitallisina japanilaisellle kulttuurille.

Neljä päivää Japanin luopumisen jälkeen KOK antoi kisat Helsingille, joka oli ollut halukas järjestämään olympialaiset jo ennen niiden myöntämistä Tokiolle.

Helsingin kisat

Kesäolympiakisojen ajankohdaksi Helsingissä sovittiin 20. heinäkuuta – 4. elokuuta 1940. Niiden järjestämisestä luovuttiin maaliskuussa 1940 Euroopassa käytyjen sotatoimien vuoksi. Syynä oli myös talvisodan johdosta heikentynyt taloustilanne sekä sodan aiheuttama katkos kisojen valmisteluissa. Virallisesti kisat peruutettiin Suomen Olympiakomitean kokouksessa huhtikuussa 1940, jolloin sota Euroopassa oli laajentunut Saksan hyökättyä Tanskaan ja Norjaan.