Ero sivun ”Halmahera” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
JackieBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: tr:Halmahera
Rivi 55: Rivi 55:
[[sv:Halmahera]]
[[sv:Halmahera]]
[[vi:Halmahera]]
[[vi:Halmahera]]
[[tr:Halmahera]]
[[war:Halmahera]]
[[war:Halmahera]]
[[zh-yue:哈馬黑拉島]]
[[zh-yue:哈馬黑拉島]]

Versio 9. tammikuuta 2013 kello 23.33

Halmahera
Maantiede
Saariryhmä Molukit
Pinta-ala 17 780 km²
Valtio
Valtio Indonesia
Väestö
Väkiluku 163 000
Suurin kaupunki Tobelo
Kielet useita kieliä

Halmahera on Indonesiassa sijaitsevan Molukkien saariryhmän suurin saari. Se kuuluu Maluku Utaran provinssiin. Halmahera sijaitsee Uuden-Guinean ja Sulawesin välissä päiväntasaajalla.

Halmaheran maapinta-ala on 17 780 neliökilometriä mutta asukasluku vain noin 162 728 (1995), mikä tekee siitä melko harvaan asutun saaren. Noin 80 prosenttia Halmaheran asukkaista on muslimeja. Saarella on 2000-luvun aikana ollut väkivaltaisia levottomuuksia islaminuskoisen ja kristityn väestönosan välillä. Välittömästi Halmaheran länsipuolella sijaitsevat Ternaten ja Tidoren tulivuorisaaret, joilla toimineet voimakkaat sulttaanikunnat ja sittemmin eurooppalaiset kauppa-asemat ovat vaikuttaneet voimakkaasti Halmaheran historiaan.

Kielellisesti Halmahera on erittäin vaihteleva. Enemmistö saaren väestöstä puhuu papualaiskieliä, mutta eteläosissa puhutaan jonkin verran austroaasialaisia kieliä. Papualaiskielistä puhutuimpia ovat galela ja tobelo, joskin ternate on perinteisesti toiminut alueella lingua francana. Austroaasialaisista kielistä merkittävin on sawai. Monet asukkaista puhuvat myös indonesiaa.

Saarella ja sen ympäristössä on useita toimivia kerrostulivuoria. Näistä aktiivisin on Halmaheran pohjoisosassa sijaitseva 1 185 m korkea Dukono, joka on purkautunut yhtäjaksoisesti vuodesta 1933. Saaren korkein vuori on niin ikään vulkaanisesti aktiivinen, 1 635 m korkea Gamkonora. Saarella harjoitetaan aktiivista kaivostoimintaa.

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.