Ero sivun ”Volksparkstadion” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Enkkuwikin pohjalta
(ei mitään eroa)

Versio 14. kesäkuuta 2006 kello 20.21

AOL-Arena sisältäpäin.

AOL Arena on jalkapallostadion Hampurissa, Saksassa. Bundesliiga-seura Hamburger SV pelaa kotiottelunsa siellä. Stadion tunnettiin aikaisemmin nimellä Volksparkstadion, kunnes vuonna 2001 AOL Time Warner osti oikeudet stadionin nimeen.

Stadion avattiin vuonna 1953 Bahrenfelder Stadionin tilalle. AOL Arenan rakentamiseen käytettiin paljon raaka-aineita Elmsbüttelin (pommituksissa tuhoutunut kaupunginosa) raunioista. Alkuperäiselle stadionille mahtui noin 75 000 katsojaa.

Stadion rakennettiin jälleen uusiksi vuosina 19982000. Sitä valmisteltiin kuntoon vuoden 2006 MM-kotikisoja varten ja muutenkin vanhan stadionin oli vaikea noudattaa uusia turvallisuussääntöjä. Uusi halli maksoi noin 100 miljoonaa euroa ja siitä tehtiin uudistuksen aikana täysin jalkapalloon tarkoitettu stadion. Muun muassa juoksuradat poistettiin, jotta yleisö pääsisi lähemmäksi pelikenttää. Uudelle stadionille mahtuu Bundesliiga-otteluissa 55 000 katsojaa ja kansainvälisissä otteluissa 50 000, koska seisomapaikat vaihdetaan istumapaikoiksi aina maaotteluissa. Ensimmäinen ottelu uudella stadionilla pelattiin vuonna 2000, jossa kotijoukkue Saksa kaatoi Kreikan lukemin 2-0.

Stadionilla on pelattu kolmen suuren jalkapalloturnauksen otteluita. Ensimmäisenä vuoden 1974 MM-kilpailut, joissa stadion isännöi kolmea alkulohkon ottelua. Ensimmäisessä näistä otteluista oli vain 10 000 katsojaa, koska siinä pelasivat Itä-Saksa ja Australia. Kun kotijoukkue Länsi-Saksa pelasi seuraavassa ottelussa, oli katsojia jo 35 000. Viimeisessä ottelussa kohtasivat Länsi-Saksa ja Itä-Saksa ja tällöin ottelua oli seuraamassa jo yli 60 000 katsojaa.

Vuoden 1988 EM-kilpailuissa stadionilla pelattiin vain yksi ottelu, välieräottelu jossa kohtasivat Länsi-Saksa ja Alankomaat.

Ensimmäinen suuri turnaus uusitulla stadionilla on vuoden 2006 MM-kilpailut, jolloin stadionilla pelataan viisi ottelua. Neljä alkusarjan ottelua ja yksi neljännesvälierä.