Ero sivun ”Meedia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
wrong iw
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: fr:Mèdes on hyvä artikkeli
Rivi 18: Rivi 18:
{{Link FA|az}}
{{Link FA|az}}
{{Link FA|hr}}
{{Link FA|hr}}
{{Link GA|fr}}


[[am:ሜዶን]]
[[am:ሜዶን]]

Versio 3. tammikuuta 2013 kello 09.57

Meedian valtakunta

Meedia oli muinainen kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisessä Iranissa maan pohjois-länsi ja lounaisosissa. Meedian alue kattoi kaupungit Teheran, Hamadan, Azarbaijan Esfahanista pohjoiseen, Zanjanin ja Kurdistanin. Meedian valtakunta ulottui laajimmillaan aina Keski-Aasiaan ja Afganistaniin asti. Tärkein lähde Meediasta ja sen asukkaista on kreikkalainen historioitsija Herodotos.

Assyria mainitsee meedialaiset "amadai"-heimot jo 836 eaa. Assyrian kuninkaan Salmanassar III:n aikana. Meedian valtakunta syntyi noin 750-700 eaa. Meedia mainitaan assyriankielisissä lähteissä nimellä Mada tai Manda, kreikaksi Madai. Meedialaiset olivat indoeurooppalaisia eli skyyttien iranin sukuisia. Skyytit hallitsivat maata 653-625 eaa. Madiuksen johdolla. Suuri meedialainen valloittaja oli Kyaxares. Meedialaiset tuhosivat Assyrian valtakunnan ja jakoivat sen yhdessä babylonialaisten kanssa.

Persia oli alkujaan Meedian vasalli. Kyyros II Suuren aikana Persia riistäytyi Meedian vallasta ja teki siitä Persian maakunnan.

Luettelo Meedian kuninkaista

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link GA