Ero sivun ”Mel Gibson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p w
Coen (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 119: Rivi 119:
*[http://www.notstarring.com/actors/gibson-mel Luettelo Mel Gibsonille tarjotuista rooleista, joihin hän ei suostunut]
*[http://www.notstarring.com/actors/gibson-mel Luettelo Mel Gibsonille tarjotuista rooleista, joihin hän ei suostunut]


{{DEFAULTSORT:Gibson, Mel}}
{{AAKKOSTUS:Gibson, Mel}}
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvanäyttelijät]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvanäyttelijät]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvaohjaajat]]
[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvaohjaajat]]

Versio 27. joulukuuta 2012 kello 01.18

Mel Gibson
Mel Gibson vuonna 1990 elokuvan Air America ensi-illassa.
Mel Gibson vuonna 1990 elokuvan Air America ensi-illassa.
Henkilötiedot
Koko nimi Mel Columcille Gerard Gibson
Syntynyt3. tammikuuta 1956 (ikä 68)
Peekskill, New York
Näyttelijä
Aktiivisena 1976–
Merkittävät roolit Max Rockatansky (Mad Max)
Martin Riggs (Tappava ase)
William Wallace (Braveheart – taipumaton)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Mel Columcille Gerard Gibson (s. 3. tammikuuta 1956 Peekskill, New York) on yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja. Hän on näytellyt muun muassa elokuvasarjoissa Mad Max ja Tappava ase sekä elokuvissa Payback – tilinteko, Patriot ja Signs. Elokuvissa Kasvoton mies ja Braveheart – taipumaton Gibson toimi sekä näyttelijänä että ohjaajana. Viimeksi mainitusta hän sai parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon. Gibsonin muita ohjaustöitä ovat The Passion of the Christ ja Apocalypto. Gibsonin elokuvien keskeisiä teemoja ovat sota, "oikeutettu" kosto, kärsimys ja runsas väkivalta.

Ura

Gibson on australialaisen äidin ja amerikkalaisen isän kuudes lapsi (perheessä oli yhteensä 11 lasta). Gibsonin perhe muutti Australiaan 1968 Melin ollessa 12-vuotias. Isä Hutton Gibson sanoo voittaneensa runsaasti rahaa Jeopardy!-tietokilpailussa ja vieneensä perheensä Australiaan suojellakseen näitä joutumasta Vietnamin sotaan ja yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa nousevan moraalittomuuden vuoksi. Mel Gibson piti aina Yhdysvaltain kansalaisuutensa.

Hän valmistui National Institute of Dramatic Artista Sydneysta 1977 ja aloitti uransa australialaisissa televisiosarjoissa. Elokuvauransa hän aloitti George Millerin Mad Maxissa, josta tuli myöhemmin kulttiklassikko ja se sai kaksi jatko-osaa Mad Max 2 – asfalttisoturi ja Mad Max – ukkosmyrsky. Yhdysvalloissa hän aloitti uransa 1984 elokuvassa The Bounty Anthony Hopkinsin kanssa. Elokuva oli taloudellinen epäonnistuminen ja Gibson kärsi tuolloin alkoholismista.

Tappava ase -sarjassa (Lethal Weapon) hän esitti Martin Riggs -nimistä Vietnamin veteraania ja poliisia. Vastaroolissa Roger Murtaughin roolissa oli Danny Glover. Elokuvasarja oli menestys ja sitä tehtiin neljä elokuvaa Tappava ase (1987), Tappava ase 2 (1989), Tappava ase 3 (1992) ja Tappava ase 4 (1998).

Gibson esitti myös Hamletia Franco Zeffirellin samannimisessä elokuvassa 1990. Elokuva oli kriitikkojen suosiossa ja Gibsonille tasainen tulonlähde DVD-julkaisujen myötä.

Vuoden 1995 elokuvastaan Braveheart – taipumaton hän sai sekä parhaan ohjaajan, että parhaan elokuvan Oscarin. Hänen muita elokuvia vuosituhannen lopulla ja alulla olivat Payback - tilinteko, Patriot ja Signs.

Vuonna 2004 julkaistu The Passion of the Christ perustuu Jeesuksen elämän kahteentoista viimeiseen tuntiin. Elokuvan dialogi on arameaksi, hepreaksi ja latinaksi. Yhdysvaltalainen Anti-Defamation League huolestui elokuvan juutalaisvastaisuudesta ja pyysi häntä konsultoimaan asiantuntijoita elokuvan teossa.[1] Elokuva oli valtaisa menestys ja sai kolme Oscar-ehdokkuutta ja tuotti 611 miljoonaa dollaria lipputuloja.

Gibsonin seuraava historiallinen elokuva oli Apocalypto, joka tuli teattereihin jouluksi 2006. Se sijoittuu Väli-Amerikkaan ennen espanjalaisvalloitusta Maya-valtakunnan taantumisen aikoihin. Elokuvan dialogi on Jukatanin mayaa.

Yksityiselämä

Mel Gibson avioitui Robyn Mooren kanssa 7. kesäkuuta 1980. Pariskunnalla on seitsemän yhteistä lasta: Hannah (s. 1980), kaksoset Edward ja Christian (s. 1982), Willie (s. 1985), Louis (s.1988), Milo (s. 1990) ja Tommy (s. 1999). Gibson on katolilainen. Hänen vaimonsa on anglikaani. Robyn Moore haki avioeroa Gibsonista huhtikuussa 2009 kolmen vuoden asumuseron jälkeen. [2]

Gibson erosi edellisen tyttöystävänsä Oksana Grigorievan kanssa huhtikuussa 2010. Heillä on yhteinen tytär, Lucia (s. 30. lokakuuta 2009) [3], jonka huoltajuudesta he nyt taistelevat.[4] Entinen tyttöystävä syyttää Gibsonia myös pahoinpitelystä.

Gibson tuomitsi 2004 kantasolututkimuksen ja ihmissikiöiden kloonaamisen ja tuhoamisen. Maaliskuussa 2005 hän vetosi Terri Schiavon puolesta. Hän myös kannattaa kuolemanrangaistusta.lähde?

Gibson liittyi monien muiden Hollywoodin tähtien kanssa vastustamaan Irakin sotaa ja on ylistänyt Michael Moorea ja hänen Fahrenheit 9/11 -elokuvaansa. Gibsonin Icon Productionsin piti alun perin tuottaa elokuva, mutta hän luopui siitä viime hetkellä ja myi oikeudet Miramax Filmsille. Mooren mukaan huippurepublikaanit painostivat Gibsonia luopumaan elokuvasta.

28. heinäkuuta 2006 Gibson pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta (1,2 promillea) Kaliforniassa. Vuotaneen poliisin raportin mukaan hän oli yhteistyöhaluton, uhkasi viranomaisia ja lausui juutalaisvastaisia ja muita kommentteja poliiseja kohtaan. Hän sanoi muun muassa juutalaisten olevan vastuussa kaikista sodista maailmassa, kehui naispoliisin rintoja ja yritti virtsata lattialle. Varsinkin juutalaisvastaisista kommenteista nousseen kohun jälkeen Gibson on tehnyt kaksi julkista anteeksipyyntöä.

17. joulukuuta 2006 brittiläinen sanomalehti News of the World julkaisi artikkelin 29-vuotiaasta australialaisesta Carmel Sloanesta, joka väitti Gibsonia isäkseen. Hänen mukaansa Gibsonin on joko myönnettävä isyys tai hän joutuu DNA-testeihin.

Gibsonilla on synnynnäinen epämuodostuma, "hevosenkenkämunuainen", jossa munuaiset ovat liittyneet yhteen niin, että ne muodostavat hevosenkenkää muistuttavan kuvion.[5]

Filmografia

Näyttelijänä

Ohjaajana

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mel Gibson.

Malline:Link FA