Ero sivun ”Nollahypoteesi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][katsottu versio]
(Falsifioinnin määritelmää käytettiin huonosti ja tekstistä ymmärsi, että kaikki hypoteesit osoittautuisivat vääriksi; vrt. falsifioinnin oma sivu.)
Ei muokkausyhteenvetoa
Tyypillisesti nollahypoteesin yhteydessä käytetään toista, vaihtoehtoista hypoteesia, jossa oletetaan yhteys ilmiöiden välillä. [[Jerzy Neyman]] ja [[Egon Pearson]] ovat formalisoineet vaihtoehtohypoteesin käsitteen. Sen ei tarvitse olla nollahypoteesin looginen negaatio, mutta se ennustaa kokeen tuloksen, jos vaihtoehtohypoteesi on paikkansapitävä.
 
On tärkeää ymmärtää, että '''''nollahypoteesia ei voida koskaan todistaa'''''. Kokeellisen datan perusteella nollahypoteesi voidaan vain falsifioida tai jättää falsifioimatta. Jos esimerkiksi kahden ryhmän (esimerkiksi hoitoa saaneiden ja hoitamattomien) vertailu ei paljasta tilastollisesti merkittäväämerkitsevää eroa ryhmien välillä, eroa saattaa silti todellisuudessa olla. Tällaisessa tilanteessa voidaan ainoastaan sanoa, ettei aineisto tarjoa evidenssiä nollahypoteesin hylkäämiselle.<ref>{{cite web|url=http://stattrek.com/Lesson5/HypothesisTesting.aspx|title=Can We Accept the Null Hypothesis?|accessdate=2011-05-27}}</ref>
 
== Nollahypoteesin käyttö ==
47 773

muokkausta

Navigointivalikko