Ero sivun ”Greg Norman” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti lisäsi: tr:Greg Norman
p r2.7.3) (Botti lisäsi: kk:Грегори Джон Норман
Rivi 37: Rivi 37:
[[fr:Greg Norman]]
[[fr:Greg Norman]]
[[it:Greg Norman]]
[[it:Greg Norman]]
[[kk:Грегори Джон Норман]]
[[nl:Greg Norman]]
[[nl:Greg Norman]]
[[ja:グレグ・ノーマン]]
[[ja:グレグ・ノーマン]]

Versio 17. joulukuuta 2012 kello 18.23

Greg Norman St Andrews Old Coursen 18. reiällä.

Gregory John "Greg" Norman (s. 10. helmikuuta 1955, Queensland, Australia) on australialainen golfpelaaja. Hänet tunnetaan myös lempinimellä The Great White Shark tai lyhyesti The Shark hänen aggressiivisen pelityylinsä ja vaaleiden hiustensa takia.

Normanin vanhemmat ovat liikemies Mervin Norman ja hänen vaimonsa Toini. Toinin äiti oli Suomesta Oulaisista kotoisin oleva Tyyne Hovi (omaa sukua Pienihäkkinen), joka muutti huhtikuussa 1930 Australiaan.[1] Greg Norman aloitti golfin pelaamisen 15-vuotiaana. Tätä ennen hänen harrastuksiaan olivat rugby, uinti ja kalastus. Kiinnostus golfiin syttyi hänen ollessaan äitinsä Toinin mailapoikana Virginia Golf Clubilla vuonna 1970. Kahdessa vuodessa Normanista tuli scratch-tason golfari[2] ja maansa maajoukkuepelaaja. Vuonna 1976 hän siirtyi ammattilaiseksi ja vuotta myöhemmin aukeni paikka PGA European Tourille.

Kun Norman oli voittanut Euroopan Tourin rahalistan vuonna 1982, hän siirtyi PGA Tourille. PGA Tourilla voittoja on kertynyt 20 ja rahalistan voittokin kolmena vuonna. Kaikkiaan ammattilaisvoittoja on 86. Norman on ollut kaikkiaan 331 viikkoa golfin maalimanlistan ykkösenä. Näiden lukuisten voittojen joukossa on kaksi major-voittoa. Kummatkin major-tittelit ovat British Openista. Voitot tulivat vuonna 1986 Turnberryssä ja vuonna 1993 Royal St George'sissa. Vuoden 2008 British Openia Norman johti kolmen kierroksen jälkeen, mutta sijoittui lopulta jaetulle kolmannelle sijalle. Kilpailun voitti toistamiseen Irlannin Pádraig Harrington.

Norman on hävinnyt jokaisessa neljässä majorissa voiton playoffissa.[3] Historiaan on jäänyt myös vuoden 1996 US Mastersin viimeisen kierroksen kuuden lyönnin johdon muuttuminen viiden lyönnin tappioksi Nick Faldolle.[4]

Nykyään Greg Norman on arvostettu kenttien suunnittelija sekä yritysjohtaja. Hänellä on kaksi lasta, Morgan-Leigh ja Gregory, ensimmäisen vaimonsa kanssa. Hän meni uudelleen naimisiin 2008 kuuluisan naistennispelaaja Chris Evertin kanssa, mutta pari erosi jo seuraavana vuonna. Vuoden 2010 marraskuussa hän meni naimisiin sisustussuunnittelija Kirsten Kutnerin kanssa. Hänet nimitettiin vuonna 2001 World Golf Hall of Famen jäseneksi.

Lähteet

Viitteet

  1. Tarja Salo: Greg Norman isoäitinsä juurilla Taloussanomat. 21.7.2001. Viitattu 6.8.2008.
  2. Shark.com: "Just two years removed from that first day at Virginia Golf Club in Brisbane, Australia, Norman was a scratch golfer, averaging par or better each time he played."
  3. Member Profile: Greg Norman World Golf Hall of Fame. Viitattu 16.2.2007. (englanniksi)
  4. Faldo wins in historic collapse by Norman USA Today. Viitattu 16.2.2006. (englanniksi)

Aiheesta muualla