Ero sivun ”Virkamies” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vi:Công chức
p r2.5.4) (Botti lisäsi: he:משרת ציבור
Rivi 39: Rivi 39:
[[hi:सिविल सेवा]]
[[hi:सिविल सेवा]]
[[it:Funzionario]]
[[it:Funzionario]]
[[he:משרת ציבור]]
[[lt:Valstybės tarnyba]]
[[lt:Valstybės tarnyba]]
[[nl:Ambtenaar]]
[[nl:Ambtenaar]]

Versio 12. joulukuuta 2012 kello 10.20

Viranhaltija on valtion, kunnan tai kirkon palveluksessa oleva siviili- tai sotilashenkilö. Valtion ja kirkon viranhaltijoita kutsutaan myös virkamiehiksi. Viranhaltija ei ole työsuhteessa, vaan hänen palvelussuhteestaan käytetään nimitystä virkasuhde. Viraksi kutsutaan puolestaan yksittäistä, pysyväksi tarkoitettua tehtävää jossain virastossa. Väliaikaisesti nimitetyllä virkamiehellä ei välttämättä ole tällaista virkaa, jolloin hänen sanotaan olevan virkasuhteessa.

Kuntien viroissa toimivia henkilöitä ei kutsuta virkamiehiksi vaan viranhaltijoiksi.[1] Myös suomen kielen lautakunta suosittaa sukupuolineutraaleja ilmauksia yleistävän virkamiehistä puhumisen sijasta.[2] Vaikka Suomen lainsäädännössä vielä puhutaankin virkamiehistä, yleiskielessä viranhaltija-termiä voitaisiin hyvin alkaa käyttää myös valtion virkasuhteisista työntekijöistä.[1]

Viranhaltijat toimivat julkishallinnossa esimerkiksi ministeriöissä ja valtion eri virastoissa. Valtion virkamiehet osallistuvat lainsäädännön valmisteluun ja panevat lakeja ja asetuksia toimeen. Viran hoito on julkisen vallan käyttöä.

Virkamiesoikeus jaotellaan valtion, kunnan ja kirkon virkamiesoikeuteen. Virkamiesoikeus on pääosin hallinto-oikeutta, lisäksi säännöksiä rikosoikeudesta, työoikeudesta, ja siviilioikeudesta. Viran perustaminen liittyy valtiosääntöoikeuteen ja finanssioikeuteen.

Aiemmin Suomessa oli ylimääräisiä virkamiehiä, jotka hoitivat vakinaisen virkamiehen tehtäviä tai olivat tämän avustajia. Heidän oikeusasemansa järjestettiin ylimääräisasetuksella (asetus 755/1949), joka oli voimassa vuoteen 1987.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.