Ero sivun ”Liisa Ihmemaassa (vuoden 1951 elokuva)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SassoBot (keskustelu | muokkaukset)
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 110: Rivi 110:
[[th:อลิซท่องแดนมหัศจรรย์ (ภาพยนตร์การ์ตูนของดิสนีย์)]]
[[th:อลิซท่องแดนมหัศจรรย์ (ภาพยนตร์การ์ตูนของดิสนีย์)]]
[[vi:Alice lạc vào Xứ sở thần tiên (phim 1951)]]
[[vi:Alice lạc vào Xứ sở thần tiên (phim 1951)]]
[[uk:Аліса в Країні чудес (мультфільм, 1951)]]
[[zh-yue:愛麗斯夢遊仙境 (1951年電影)]]
[[zh-yue:愛麗斯夢遊仙境 (1951年電影)]]
[[zh:爱丽丝梦游仙境 (1951年电影)]]
[[zh:爱丽丝梦游仙境 (1951年电影)]]

Versio 27. marraskuuta 2012 kello 17.44

Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1951 elokuvaa. Artikkeli vuoden 2010 elokuvasta täällä.
Liisa Ihmemaassa
Alice in Wonderland
Tiedosto:Aliceposter.jpg
Ohjaaja Clyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Käsikirjoittaja romaanit: Lewis Carroll
elokuva: Winston Hibler
Ted Sears
Tuottaja Walt Disney
Säveltäjä Oliver Wallace
Leikkaaja Lloyd L. Richardson
Pääosat Kathryn Beaumont
Ed Wynn
Richard Haydn
Sterling Holloway
Jerry Colonna
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä RKO Pictures
Ensi-ilta 28. heinäkuuta 1951
Kesto 75 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Liisa Ihmemaassa on yhdysvaltalainen, vuonna 1951 valmistunut Disney-piirretty, joka pohjautuu Lewis Carrollin kirjoihin Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa Liisa istuu puistossa kuuntelemassa sisarensa lukemaa historianläksyä. Koska kirjassa ei ole lainkaan kuvia, Liisa tylsistyy pian ja alkaa kuvailla omaa mielikuvitusmaailmaansa, jossa "mikään ei olisi niin kuin se on, ja päinvastoin: kaikki olisi niin kuin se ei ole." Yhtäkkiä Liisa huomaa suurta taskukelloa kantavan kanin, joka valittaa kovaan ääneen olevansa myöhässä. Liisa seuraa kania koloon, josta hänen seikkailunsa alkaa.

Pudottuaan alas Liisa tulee pienelle ovelle. Nauttimalla tyhjästä ilmestyviä keksejä ja juomaa hän vuoroin kutistuu ja kasvaa, kunnes lopulta ajautuu ovessa olevan avaimenreiän läpi pienen pullon sisälle, kelluen omista kyyneleistään muodostuneessa meressä.

Rantauduttuaan Liisa seuraa kania metsään, jossa hän kohtaa Tittelityyn ja Tittelitomin, identtisen näköiset veljekset, jotka kertovat hänelle tarinan mursusta ja nikkarista. Tarinassa mursu ja nikkari kävelevät rannalla ja puhuvat omista asioistaan. Sitten nikkari huomaa katsellessaan rannalta veteen ja huomaa ostereita ja kutsuu toverinsa paikalle. Mursu kahlaa mereen ja houkuttelee osterit pois vedestä ja johdattaa ne nikkarin rakentamaan kojuun ja osterit ovat ruokalistalla ja osterit eivät sitä aavista. Mursu syö kaikki osterit ja nikkari suuttui siitä ja rupeaa tarinan lopussa ajamaan tätä takaa vasaransa kanssa. Metsän reunalta Liisa löytää Pekka-kaniksi nimeämänsä kanin talon. Sisällä hän tulee jälleen syöneeksi keksin, joka suurentaa hänet taloakin isommaksi.

Seuratessaan edelleen kania Liisa tapaa laulavia kukkia, hookaa polttavan kaalimadon sekä Veijarikissan, joka pystyy muuttumaan osin ja kokonaan näkymättömäksi. Ennen katoamistaan Veijarikissa kertoo hulluihin kyllästymisestään valittavalle Liisalle, että "melkein kaikki ovat hulluja täällä".

Seuraavaksi Liisa tulee Hatuntekijän, Jänön ja uneliaan hiiren teekutsuille, joilla juhlitaan syntymättömyyspäiviä — päiviä, jotka eivät ole syntymäpäiviä. Myös Liisalle tarjoillaan teetä muun muassa täysin umpinaisesta kannusta ja puolikkaasta kupista, mutta uusi tarjoilukierros alkaa aina ennen kuin Liisa ennättää maistellakaan edellisellä saamaansa juomaa. Valkoinen kani tulee paikalle ja Hatuntekijä ottaa tältä kellon ja sanoo että kello on kaksi päivää jäljessä, Hatuntekijä ja Jänö yrittävät korjata tämän kelloa,mutta eivät onnistu. Lopulta Hatuntekijä ja Jänö hajottavat koko kellon. Liisa saa moisesta typeryydesta tarpeekseen ja lähtee pois teekutsuilta.

Liisa aikoo lähteä kotiin, mutta huomaa eksyvänsä metsään, joka on täynnä järjettömyyksiä, joihin hän on jo täysin kyllästynyt. Liisan itkiessä paikalle ilmestyy Veijarikissa, joka opastaa hänet Herttakuningattaren puutarhaan. Pelikorttisotilaiden armeijaa komentava Herttakuningatar haastaa Liisan krokettipeliin. Pelin kuluessa Veijarikissa kampittaa kuningattaren, joka kissan muututtua jälleen näkymättömäksi syyttää Liisaa.

Kuninkaan ehdotuksesta järjestetään oikeudenkäynti, jonka todistajiksi kutsutaan Jänö, hiiri ja Hatuntekijä. Todistajat järjestävät kuningattarelle syntymättömyyspäiväjuhlat, ja sitä seuraavan kaaoksen lopuksi kuningatar julistaa Liisan mestattavaksi.

Liisa pakenee ja tulee ovelle, jonka avaimenreiästä hän näkee itsensä nukkumassa puutarhassa. Tarina päättyy hänen sisarensa herätettyä hänet.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Suomenkieliset ääninäyttelijät

 Mervi Hiltunen  Liisa  
 Maija-Liisa Peuhu  Liisan sisko  
 Elis Sella  Pekka Kani  
 Jukka-Pekka Palo  Veijarikissa  
 Ritva Valkama  Herttakuningatar  
 Seppo Pääkkönen  Tuttelitom, Kaalimato, Herttakuningas, Äiti Osteri  
 Antti Pääkkönen  Tittelityy, Hatuntekijä  
 Aarre Karén  Jänö, Ville Lisko  
 Veikko Honkanen  Ovinuppi, Mursu  
 Markku Riikonen  Toto  
 Magnus Axberg  Unelias Hiiri  

Aiheesta muualla

Malline:Link FA