Ero sivun ”Fabian Society” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
wtf?
uusiksi, artikkeli on huono vitsi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Fabian Society''' on brittiläinen sosialismiin suuntautuineiden intellektuellien liike, joka vaikutti suuresti mm. [[Mahatma Gandhi]]n ajatteluun.{{lähde}} Seura on perustettu 1884. Vuonna 2004 sillä oli noin 5 000 jäsentä. Seuran nuoriso-osastolla sanotaan olleen merkittävä rooli [[Tony Blair]]in nousussa työväenpuolueen johtoon 1994.
'''Fabian Society''' on brittiläinen, tammikuussa 1884 perustettu sosialismiin suuntautuneiden intellektuellien liike, tavoitteenaan "the reconstruction of Society in accordance with the highest moral principles", mutta demokraattisin ja rauhanomaisin keinoin. Nimensä se sai roomalaiselta kenraalilta [[Fabius Maximus Verrucosus|Fabius Maximus Verrucosukselta]], joka tunnettiin varoivaisesta sodankäynnistään.


Sen jäseniin kuuluivat Sidney ja Beatrice Webb, George Bernard Shaw, myöhemmin Ramsay MacDonald ja Clement Attlee. Fabian Societyn jäsenet perustivat [[Labour-puolue|työväenpuolueen]] edeltäjän ''Labour Representation Committeen'' vuonna [[1900]].
Seuran merkittäviä jäseniä ovat olleet mm.


Fabian Society toimii edelleen [[ajatushautomo]]na.
*[[Clement Richard Attlee|Clement R. Attlee]]
*[[David Graham Phillips]]
*[[Conwy Lloyd Morgan]]
*[[Herbert Stanley Morrison]]
*[[Edward Reynolds Pease]]
*[[George Bernard Shaw]]
*[[Beatrice Webb]]
*[[Sidney James Webb]]
*[[Herbert George Wells|H. G. Wells]]
* [[Virginia Woolf]]


* http://www.fabian-society.org.uk
{{tynkä}}


{{tynkä}}


[[de:Fabian Society]]
[[de:Fabian Society]]

Versio 10. kesäkuuta 2006 kello 16.56

Fabian Society on brittiläinen, tammikuussa 1884 perustettu sosialismiin suuntautuneiden intellektuellien liike, tavoitteenaan "the reconstruction of Society in accordance with the highest moral principles", mutta demokraattisin ja rauhanomaisin keinoin. Nimensä se sai roomalaiselta kenraalilta Fabius Maximus Verrucosukselta, joka tunnettiin varoivaisesta sodankäynnistään.

Sen jäseniin kuuluivat Sidney ja Beatrice Webb, George Bernard Shaw, myöhemmin Ramsay MacDonald ja Clement Attlee. Fabian Societyn jäsenet perustivat työväenpuolueen edeltäjän Labour Representation Committeen vuonna 1900.

Fabian Society toimii edelleen ajatushautomona.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.