Ero sivun ”Painevesireaktori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muokkasi: fa:راکتور آب فشرده
MastiBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti muutti kielilinkin fa:راکتور آب فشرده muotoon fa:رآکتور آب فشرده
Rivi 24: Rivi 24:
[[es:Reactor de agua a presión]]
[[es:Reactor de agua a presión]]
[[eo:Premakva reaktoro]]
[[eo:Premakva reaktoro]]
[[fa:راکتور آب فشرده]]
[[fa:رآکتور آب فشرده]]
[[fr:Réacteur à eau pressurisée]]
[[fr:Réacteur à eau pressurisée]]
[[ko:가압수형 원자로]]
[[ko:가압수형 원자로]]

Versio 19. marraskuuta 2012 kello 11.18

Venäläinen VVER-painevesireaktori. 1 säätösauvakoneisto, 2. reaktoripaineastian kansi, 3. reaktoripaineastia, 4.vesikierron sisään- ja ulostulot, 5. sisään tuleva vesi virtaa paineastian alle, 6. reaktorisydän, jossa ydinpolttoaine, 7. kanavat joissa vesi lämpenee.

Painevesireaktori (PWR) (engl. Pressurized Water Reactor) on ydinreaktorityyppi, jossa korkeapaineinen vesi jäähdyttää reaktorin ydintä. Painevesi-nimitys tulee siitä, että jäähdytysvesi on niin korkeassa paineessa (usein yli sata baaria), ettei se höyrysty, vaikka sen lämpötila kohoaa useisiin satoihin asteisiin.

Painevesireaktorit käyttävät kahta erillistä jäähdytysvesijärjestelmää. Ensiö- eli primääripiirissä kiertävä vesi jäähdyttää reaktoria, josta kuumentunut jäähdytysvesi johdetaan höyrystimiin. Höyrystimissä ensiöpiirin kuuma vesi höyrystää toisio eli sekundääripiirin vettä. Höyrystimen jälkeen jäähtynyt ensiöpiirin vesi palaa takaisin reaktoriin uudelleen kuumennettavaksi ja toisiopiirin puolella syntynyt höyry johdetaan sähköä tuottaviin turbiineihin. Painevesireaktoria säädetään säätösauvakoneiston avulla. Säätösauvojen lisääminen reaktoriin hillitsee reaktiota ja niiden poistaminen kiihdyttää sitä.

Ydinvoimalan toimintaperiaate

Painevesireaktori on yleensä hieman kiehutusvesireaktoria parempi hyötysuhteeltaan lähde? ja turbiinien huolto on helpompaa kun käytön aikana aktivoituva reaktorin jäähdytysvesi ei kulje niiden kautta.

Painevesireaktori kehitettiin alun perin laivastokäyttöön Yhdysvalloissa Westinghousen Bettis Atomic Power Laboratoryssa. Painevesireaktoreita käytetään edelleen laivoissa ja voimalaitoskäytössä siitä on tullut maailman yleisin reaktorityyppi. Painevesireaktoreita valmistavat mm. Westinghouse, General Electric ja yhteiseurooppalainen Areva NP (ent. Framatome ANP), joka toimittaa myös painevesireaktoriin pohjautuvan EPR-reaktorin Olkiluoto 3:een. Neuvostoliitossa suunniteltu VVER (Veda-Vodanoi Energetitsheski Reaktor) on myös tyypiltään painevesireaktori. Suomessa on kaksi VVER-reaktoria Loviisan voimalaitoksella.