Ero sivun ”Thranduil” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 581 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p
'''Thranduil''', [[Synkmetsä]]n [[Haltia (Arda)|haltioiden]] kuningas, on sivuhenkilö [[J. R. R. Tolkien]]in fantasiaromaanissa ''[[Hobitti eli sinne ja takaisin]]'', joskin siinä hahmoa kutsutaan vain '''haltiakuninkaaksi'''. Nimi Thranduil mainitaan vasta myöhemmin ilmestyneessä ''[[Taru sormusten herrasta|Tarussa sormusten herrasta]]'', jossa esiintyy hänen poikansa [[Legolas]], yksi [[Sormuksen saattue]]en jäsenistä.
'''Thranduil''' on fiktiivinen hahmo Keski-maassa [[J. R. R. Tolkien]]in kirjoissa ''[[Taru sormusten herrasta]]'' ja ''[[Hobitti eli sinne ja takaisin]]''.
 
Kun Tolkien kirjoitti ''Hobittia'' 1930-luvulla, hän sisällytti siihen runsaasti aineksia jo vuosia kehittelemästään kuvitteellisesta tarustosta – josta muotoutui lopulta [[Christopher Tolkien]]in toimittamana vuonna 1977 postuumisti julkaistu ''[[Silmarillion]]''. ''Hobitin'' haltiakuningas muistuttaa huomattavasti ''Silmarillionin'' kuningas [[Thingol]]ia, [[Doriath]]in haltiavaltakunnan hallitsijaa, joka asuu maanalaisessa luolastossa ja riitautuu kohtalokkain seurauksin aarteitaan työstämään palkkaamiensa [[Kääpiö (Arda)|kääpiöiden]] kanssa. Thingolista poiketen Thranduil ei menetä henkeään kääpiöiden kanssa syntyneessä kiistassa, joka on sen sijaan kansojen siitäastisen vihanpidon lähde. Tolkien-tutkija John D. Rateliff pitää silti mahdollisena, että ''Hobittia'' kirjoittaessaan Tolkien ajatteli kirjan nimettömän haltiakuninkaan Thingoliksi itsekseen eikä vain tämän [[pastissi]]ksi. Viimeistään kehittäessään ''Hobittia'' ympäröivää tarustoa eteenpäin ''Tarun sormusten herrasta'' kirjoittamisen myötä Tolkien erotti kuninkaan omaksi hahmokseen.<ref>{{Kirjaviite | Tekijä =Rateliff, John D. | Nimeke =The History of The Hobbit – Part One: Mr. Baggins | Vuosi =2007 | Sivu =409–410 | Julkaisupaikka =London | Julkaisija =HarperCollins | Tunniste =ISBN 978-0-00-723555-1 }}</ref>
Thranduil on [[sindar]]ilainen [[haltia (Arda)|haltia]], salohaltioiden kuningas pohjoisessa [[Synkmetsä]]ssä, [[Legolas]]in isä. Kirjassa ''Hobitti eli sinne ja takaisin'' Thranduilia kutsutaan vain nimellä Haltiakuningas. Hän vangitsi [[Bilbo Reppuli]]n retken aikana kolmetoista kääpiötä, mukaan lukien [[Gimli]]n isän, Glóinin, koska nämä eivät kertoneet retkensä syytä. [[Thorin Tammikilpi]] kantoi mukanaan ennen vangiksi joutumistaan [[Orkrist]]ia, haltioiden [[Gondolin]]issa takomaa miekkaa, jonka Thranduil takavarikoi Thorinilta. Thorinin kuoltua hän palautti miekan Yksinäiselle vuorelle eli [[Erebor]]iin Thorinin haudalle. Thranduil oli epäluuloinen kääpiöitä kohtaan vanhan eripuran vuoksi, koska hän piti kääpiöitä vain ahneena joukkona, joka koetti kahmia itselleen aarteita. Thranduililla oli hallussaan vahvoja taikoja, joiden avulla hänen linnansa ovet oli muiden muassa suljettu. Bilbon autettua kääpiöt pakoon hänen tyrmistään sai hän selville heidän olevan matkalla Yksinäiselle vuorelle. [[Smaug]]in kuoltua hän oli vakuuttunut, että kääpiöt olivat menossa ryöväämään Yksinäisen vuoren aarteen itselleen. Hän otti osaa [[viiden armeijan taistelu]]un, mikä syttyi Smaugin kuoltua ja hiisiarmeijan hyökättyä vuorelle. Thranduil on haltiaruhtinas Oropherin poika.
 
Thranduil on [[sindar]]ilainen [[haltia (Arda)|haltia]], salohaltioiden kuningas pohjoisessa [[Synkmetsä]]ssä, [[Legolas]]in isä. Kirjassa ''Hobitti eli sinne ja takaisinHobitissa'' ThranduiliaThranduil kutsutaan vain nimellä Haltiakuningas. Hän vangitsivangitsee [[Bilbo Reppuli]]n retken aikana kolmetoista kääpiötä, mukaan lukien [[Gimli]]n isän, Glóinin, koska nämä eivät kertoneetsuostu kertomaan retkensä syytä. [[Thorin Tammikilpi]] kantoi mukanaan ennen vangiksi joutumistaan [[Orkrist]]ia, haltioiden [[Gondolin]]issa takomaa miekkaa, jonka Thranduil takavarikoi Thorinilta. Thorinin kuoltua hän palauttipalauttaa miekan Yksinäiselle vuorelle eli [[Erebor]]iin Thorinin haudalle. Thranduil oli epäluuloinen kääpiöitä kohtaan vanhan eripuran vuoksi, koska hän piti kääpiöitä vain ahneena joukkona, joka koetti kahmia itselleen aarteita. Thranduililla oli hallussaan vahvoja taikoja, joiden avulla hänen linnansa ovet oli muiden muassa suljettu. Bilbon autettua kääpiöt pakoon hänen tyrmistään sai hän selville heidän olevan matkalla Yksinäiselle vuorelle. [[Smaug]]in kuoltua hän oli vakuuttunut, että kääpiöt olivat menossa ryöväämään Yksinäisen vuoren aarteen itselleen. Hän otti osaa [[viiden armeijan taistelu]]un, mikäjoka syttyi Smaugin kuoltua ja hiisiarmeijan hyökättyä vuorelle. Thranduil on haltiaruhtinas Oropherin poika.
 
Vuoden 1977 animaatioelokuvassa ''[[The Hobbit (vuoden 1977 elokuva)|The Hobbit]]'' Haltiakuninkaan [[ääninäyttelijä]]nä toimi [[Otto Preminger]]. [[Peter Jackson]]in [[Hobitti (elokuvatrilogia)|''Hobitti''-elokuvatrilogiassa]] (2012–2014) hahmoa näyttelee [[Lee Pace]].
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
{{Tynkä/Fiktio}}
70 336

muokkausta

Navigointivalikko