Ero sivun ”Höyryturbiini” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
105 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
p
laval lähde
p (Heron Aleksandrialainen oikein)
p (laval lähde)
Ensimmäisen tunnetun höyryturbiinin rakensi kreikkalinen tiedemies [[Heron Aleksandrialainen]] <ref>http://www.daviddarling.info/encyclopedia/H/Hero.html</ref> noin vuonna [[100 eaa]]. Kysymyksessä oli enemmän leikkikalua muistuttava tieteellinen koelaite, mutta se oli kutenkin aito höyryturbiini. <ref>http://www.daviddarling.info/encyclopedia/J/jet_engine.html</ref>
 
Höyryturbiinissa höyrynpaine työntää [[turbiini]]n siipipyörän liikkeelle. Suuremman vaikutuspinta-alan vuoksi höyryturbiinin [[hyötysuhde]] voittaa [[mäntähöyrykone]]en moninkertaisesti. Ensimmäisen voimalakäyttöön suunnitellun höyryturbiinin valmisti ruotsalainen [[Gustaf de Laval]] [[1885]] <ref>http://www.foretagsamheten.se/Entreprenorer/Entreprenorer/Gustaf-de-Laval/</ref>.
 
Lähes kaikki nykyään käytössä olevat höyrykäyttöiset [[laiva]]t toimivat turbiini- tai turbosähkökoneistolla. Suurimmat höyryalukset ovat USA:n laivaston ydinkäyttöiset [[lentotukialus|lentotukialukset]], joissa höyrykattilana toimii [[ydinreaktori]].
2 859

muokkausta

Navigointivalikko