Ero sivun ”Salmonelloosi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Aiheesta muualla: linkin päivitys sivustouudistuksen johdosta
Rivi 10: Rivi 10:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksi___aiheuttavat_mikrobit/salmonella/ Tietoa salmonellasta elintarvikeviraston sivulla]
*[http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/elintarvikkeiden_riski-_ja_vaaratekijat/mikrobiologiset_vaaratekijat/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/salmonellat Tietoa salmonellasta elintarvikeviraston sivulla]
*[http://www.health.fi/tartuntatautiliitto/salmonel.html Tartuntatautiliitto]
*[http://www.health.fi/tartuntatautiliitto/salmonel.html Tartuntatautiliitto]
*[http://www.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/ruokamyrkytys/salmonella.htm Ruokamyrkytys, Edu.fi]
*[http://www.edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti/ruokamyrkytys/salmonella.htm Ruokamyrkytys, Edu.fi]

Versio 9. marraskuuta 2012 kello 11.54

Salmonelloosi tarkoittaa Salmonella-bakteerin infektiosta johtuvaa tautia. Salmonelloosi on tavallisimmin enteriitti (ruuansulatuskanavan infektio), ja sen oireena on ripuli. Salmonellan aiheuttamia infektioita ei yleensä suositella hoidettavaksi mikrobilääkkeillä (antibiooteilla). Oireisen salmonellainfektion mikrobilääkehoidosta päätetään potilaan taudinkuvan ja perusterveydentilan mukaan.

Salmonella typhi aiheuttaa lavantautia (hiirilavantautia) levitessään ruuansulatuskanavasta muualle elimistöön. Salmonella paratyphi aiheuttaa samankaltaisen mutta lievemmän taudin pikkulavantaudin. Salmonella leviää etupäässä lintujen ja matelijoiden ulosteiden kautta tai niitä kosketettaessa. Salmonellan oireita ovat ripuli, kova kuume ja oksentelu. Salmonellatesti tehdään ulostenäytteellä.

Esiintyvyys Suomessa ja tartuntalähteet

Suomessa salmonellaa esiintyy ihmisillä 2 200–2 700 tapausta vuosittain. Määrä on merkittävästi suurempi kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Suomesta on ilmoitettu noin 52 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun EU-maiden keskiarvo on noin 31 tapausta.[1] Suomessa useimmat tapaukset saadaan tartuntoina ulkomailta, yleensä Thaimaasta. Muissa Euroopan maissa tartuntalähteitä ei aina tilastoida. Myös raa'asta lihasta voi saada salmonellan.

Viitteet

  1. European Food Safety Authority: The Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses and Zoonotic Agents in the European Union in 2007 (PDF) (Sivu 15) 20.1.2009. The EFSA Journal. Viitattu 30.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Malline:Link GA