Ero sivun ”Etiäinen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
lk mytologia
Rivi 9: Rivi 9:
[[Luokka:Psykologia]]
[[Luokka:Psykologia]]
[[Luokka:Näennäistiede]]
[[Luokka:Näennäistiede]]
[[Luokka:Tarusto]]
[[Luokka:Mytologia]]


[[en:Etiäinen]]
[[en:Etiäinen]]

Versio 8. kesäkuuta 2006 kello 22.39

Etiäinen on etukäteinen kokemus jonkun henkilön tulemisesta esimerkiksi pihaan tai taloon, ennen kuin henkilö oikeasti tulee. Kokemus toistuu sitten samanlaisena, kun henkilö oikeasti tulee. Ihmiset saattavat kuulla esimerkiksi perheenjäsenensä kävelevän pihaan, avaavan oven, jopa nähdä tämän varjon, kunnes huomaavat, ettei tämä oikeasti vielä tullutkaan. Pian perheenjäsen kuitenkin tulee, ja toistaa saman kuin etiäisensä.

Etiäinen on kansanuskomus, jolle ei ole täysin varmoja tieteellisiä perusteita. Tämä ei silti tarkoita, että etiäisten alkuperä olisi yliluonnollinen. Etiäisten selittäminen henkilön kaksoisolennon tai vastaavan toiminnaksi, taikka jonkinlaiseksi ennustukseksi ei kuitenkaan saa tukea tieteeltä.

Etiäisiä kokevat hyvin monet, ja syrjäisemmillä alueilla lähes jokainen ainakin tuntee jonkun, joka on kokenut etiäisen tai etiäisiä. Suomessa etiäiset kuuluvat niin kansanperinteeseen kuin joidenkin arkielämäänkin varsinkin Lapissa. Meluisissa kaupungeissa ne ovat paljon harvinaisempia.

Etiäisiä on selitetty lähinnä psykologian keinoin mm. siten, että kotiintulijaa odottavan ihmisen mielikuvitus voi muokata vaikkapa kissan tai tuulen liikehdintää tai talon narinaa tuntumaan siltä, että joku olisi tulossa. Ja sitten kun odotettu henkilö piakkoin tulee, odottaja muistaa kokemansa "etiäisen", ja muokkaa vielä muistikuviaan siten, että ne todella vastasivat henkilön saapumisen aiheuttamia ääniä. Jos taas käy niin, että odotettu henkilö ei saavukaan, odottaja unohtaa kokemansa "potentiaalisen etiäisen". Itse asiassa toista saapuvaksi kaipaavat saattavat kokea paljonkin sellaisia toiveita herättäviä kokemuksia, jotka myöhemmin voidaan tarvittaessa nähdä etiäisinä.