Ero sivun ”Ii Naomasa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
DSisyphBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti muokkasi: id:Ii Naomasa
Rivi 40: Rivi 40:
[[Luokka:Vuonna 1602 kuolleet]]
[[Luokka:Vuonna 1602 kuolleet]]


[[id:Ii Naomasa]]
[[ca:Ii Naomasa]]
[[ca:Ii Naomasa]]
[[cs:Naomasa Ii]]
[[cs:Naomasa Ii]]
Rivi 45: Rivi 46:
[[es:Ii Naomasa]]
[[es:Ii Naomasa]]
[[ko:이이 나오마사]]
[[ko:이이 나오마사]]
[[id:Naomasa li]]
[[it:Ii Naomasa]]
[[it:Ii Naomasa]]
[[ja:井伊直政]]
[[ja:井伊直政]]

Versio 29. lokakuuta 2012 kello 15.41

Ii Naomasa
[[Tiedosto:|250px|]]
Takasakin daimio
Edeltäjä
Seuraaja Sakai Ietsugu
Hikonen daimio
1600–1602
Edeltäjä
Seuraaja Ii Naokatsu
Henkilötiedot
Syntynyt4. maaliskuuta 1561
Tōtōmin provinssi, Japani
Kuollut24. maaliskuuta 1602
Edo, Japani

Ii Naomasa (jap. 井伊 直政, 4. maaliskuuta 156124. maaliskuuta 1602) oli Tokugawa Ieyasun alaisuudessa palvellut kenraali ja daimio.

Naomasan perhe toimi alun perin voimakkaan Imagawa-klaanin palvelijana, mutta joutui pakenemaan kaaokseen sortuneesta klaanista, kun sen johtaja Imagawa Yoshimoto menehtyi Okehazaman taistelussa vuonna 1560. Naomasa liittyi Tokugawa-klaanin riveihin 1570-luvulla, ja nousi nopeasti arvoasteikossa. Hän sai erityisesti huomiota osakseen Nagakuten taistelussa, jossa hän johti kolmen tuhannen musketöörin joukkoa.

Vuonna 1600 Naomasa osallistui Sekigaharan taisteluun, missä hän aloitti hyökkäyksen Länsi-Japanin liittoumaa vastaan. Taistelun lopussa Naomasa kuitenkin haavoittui harhaluodista, kun hän yritti estää Shimazu Yoshihiron paon taistelukentältä. Naomasa ei koskaan täysin parantunut tästä haavasta, ja se myös esti häntä osallistumasta taistelun jälkeisiin kahakoihin. Sekigaharan taistelun jälkeen Naomasalle myönnettiin suuri läänitys Ōmin provinssista.

Naomasan joukot erottuivat taistelukentällä erityisesti, koska he olivat pukeutuneen täysin verenpunaisiin haarniskoihin. Tämän psykologisen sodankäynnin keinon hän oli omaksunut Yamagata Masakagelta, Takeda Shingenin kenraalilta. Tästä syystä hänen joukkonsa sai lempinimen "punaiset paholaiset".

Naomasa menehtyi ennenaikaisesti vuonna 1602, mistä on usein syytetty hänen Sekigaharasta saamaansa haavaa. Hänen poikansa Naotaka ja Naokatsu jatkoivat Tokugawan palveluksessa, ja saivat isänsä läänityksen.

Lähteet