Ero sivun ”Rockabilly” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: zh:洛卡比里
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: gl:Rockabilly
Rivi 97: Rivi 97:
[[es:Rockabilly]]
[[es:Rockabilly]]
[[fr:Rockabilly]]
[[fr:Rockabilly]]
[[gl:Rockabilly]]
[[ko:로커빌리]]
[[ko:로커빌리]]
[[hr:Rockabilly]]
[[hr:Rockabilly]]

Versio 23. lokakuuta 2012 kello 17.34

Rockabilly on yksi rockin tyylilajeista. Rockabilly yhdistelee vaikutteita countrysta ("hillbilly"-musiikista), rhythm and bluesista ja rock and rollista. Rockabilly syntyi 1950-luvun puolivälissä ja se oli suosittua erityisesti valkoisen nuorison keskuudessa noin vuoteen 1958 asti. Tämän jälkeen tyyli jatkoi elämäänsä alakulttuurina, ilman merkittävää listasuosiota ennen 1970-luvun lopun uudelleensyntyä. Rockabillyn istrumentaatio perustuu sähkökitaraan, kontrabassoon ja rumpuihin. Merkittäviä rockabilly-artisteja olivat mm. Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Johnny Burnette, Eddie Cochran, Charlie Feathers ja Mac Curtis. Elvis Presley myöhemmin siirtyi rock and rollin ja Johnny Cash country-musiikin pariin. Merkittävä rockabilly-levymerkki oli Memphisissä, Tennesseessä toiminut Sun Records, jonka artisteja olivat mm. The Million Dollar Quartetin jäsenet Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash ja Carl Perkins.

Rockabilly on hyvin nopeatempoista 2/4- tai 2/2 -tahtilajissa soitettua musiikkia. Rumpukomppi sekä länkyttävä kontrabasso antavat tunnusomaisen tavarajunamaisen rytmin. Kitarana käytetään yleensä puoliakustista sähkökitaraa. Kitarassa käytetään usein kaikua ja twangia, mutta yliohjausta tai säröä vain harvoin. Bluesskaala joko duurissa tai mollissa on hyvin tunnusomainen.

Rockabilly nousi uudestaan muotiin 1970-luvun lopulla mm. Isossa-Britanniassa ja Suomessa. Rockabillyn ja punkin kohtaaminen synnytti psychobillyksi kutsutun tyylin 1980-luvulla. Rockabillyn suosio on ollut 1990- ja 2000-luvulla maailmanlaajuisesti vakaata ja hieman kasvavaa. Yhtyeitä on runsaasti ja niiden taso on tasaisesti parantunut.

Rockabilly Suomessa

1970- ja 1980-luvun vaihteessa rockabilly nousi uuden aallon ohella nuorison suosituimmaksi musiikiksi Suomessa. Tyylisuunnan ja koko Suomen ykkösnimenä toimi silloin keravalainen Teddy & The Tigers, jonka esikoisalbumi Boppin' ilmestyi vuonna 1978. Brittiläiset Matchbox, Crazy Cavan & His Rhythm Rockers sekä Flying Saucers olivat Suomessakin huippusuosittuja. Vuosina 1981-1982 amerikkalainen The Stray Cats oli yksi suosituimmista yhtyeistä Suomessa ja saavutti laajaa suosiota myös muiden kuin rockabilly-fanien keskuudessa. Pitkän linjan rockabilly-muusikot, kuten Ray Campi ja Sleepy LaBeef kävivät Euroopan kiertueilla hyvällä menestyksellä, myös Suomessa.

Muoti-ilmiönä rockabilly hiipui Suomessa 1980-luvun alkupuoliskolla. 1990- ja 2000-luvulla musiikin uskolliset kannattajat ovat muodostaneet elinvoimaisen alakulttuurin. Aika-ajoin jotkut rockabillyyn pohjaavat yhtyeet saavuttavat myös laajempaa suosiota. Listoille nousseita suomalaisyhtyeitä on muun muassa Francine.

Tunnettuja rockabillyn esittäjiä

1950-luku

Modernit artistit (1970-luvulta lähtien)

Suomalaiset

Katso myös

Aiheesta muualla

 

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.