Ero sivun ”Hematiitti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
kh
Rivi 2: Rivi 2:
[[Kuva:HematiteUSGOV.jpg|thumb|200px|Raakahematiittia.]]
[[Kuva:HematiteUSGOV.jpg|thumb|200px|Raakahematiittia.]]


'''Hematiitti''' eli verikivi (veri = [[Kreikka|kr.]] ''hemos'') on [[rauta|raudan]] ja [[happi|hapen]] [[yhdiste]] ([[Rauta|Fe]]<sub>2</sub>[[Happi|O]]<sub>3</sub>).
'''Hematiitti''' eli verikivi on [[rauta|raudan]] ja [[happi|hapen]] [[yhdiste]] ([[Rauta|Fe]]<sub>2</sub>[[Happi|O]]<sub>3</sub>). Sana hematiitti on johdettu [[kreikan kieli|kreikan]] sanasta ''hemos'', joka tarkoittaa verta.


Hematiitin perus[[väri]] on teräksenharmaa, mutta rapautuessaan se muuttuu verenpunaiseksi. Rapautunutta, haurasta hematiittia taas käytetään [[väriaine]]ena: [[punamulta]]. Hematiittiä esiintyy myös tiiviinä ja punaisena. Sen kemiallinen koostumus on sama kuin harmaan hematiitin, mutta niiden [[kide]]rakenteet poikkeavat toisistaan.
Hematiitin perus[[väri]] on teräksenharmaa, mutta rapautuessaan se muuttuu verenpunaiseksi. Rapautunutta, haurasta hematiittia taas käytetään [[väriaine]]ena. Hematiittiä esiintyy myös tiiviinä ja punaisena. Sen kemiallinen koostumus on sama kuin harmaan hematiitin, mutta niiden [[kide]]rakenteet poikkeavat toisistaan.


== Esiintyminen ja käyttö ==
== Esiintyminen ja käyttö ==


Hematiitti esiintyy yleensä massamaisina kasaumina, pyöreinä muhkuraisina muodostumina, tai kapeina levyinä jotka kasvavat ristiin. Nämä ovat suosittuja keräilijöiden kokoelmissa ja niitä kutsutaan ns. ''rautaruusuiksi''.
Hematiittia esiintyy yleensä massamaisina kasaumina, pyöreinä muhkuraisina muodostumina tai kapeina levyinä, jotka kasvavat ristiin. Nämä ovat suosittuja keräilijöiden kokoelmissa ja niitä kutsutaan ns. ''rautaruusuiksi''.


Hematiitti on yleinen [[sedimentti]]syntyisten kivien [[rautamalmi]] suurissa esiintymissä, joita on mm. [[Kanada]]ssa, [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]], [[Ukraina]]ssa ja [[Brasilia]]ssa. Sitä louhitaan usein myös [[Magnetiitti|magnetiitin]] korvikkeena ([[magnetiitti]] ja hematiitti ovat koostumukseltaan hyvin samanlaisia ja ne esiintyvät usein samoilla alueilla). Suomen suurimmat hematiittiesiintymät ovat [[Kolari]]n ja [[Kittilä]]n alueella.
Hematiitti on yleinen [[sedimentti]]syntyisten kivien [[rautamalmi]] suurissa esiintymissä, joita on mm. [[Kanada]]ssa, [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]], [[Ukraina]]ssa ja [[Brasilia]]ssa. [[Magnetiitti]] ja hematiitti ovat koostumukseltaan hyvin samanlaisia ja ne esiintyvät usein samoilla alueilla, minkä takia hematiittia louhitaan usein myös magnetiitin korvikkeena. Suomen suurimmat hematiittiesiintymät ovat [[Kolari]]n ja [[Kittilä]]n alueilla.


Hienoksi jauhettua hematiittipölyä käytetään myös [[väriaine]]ena.
Hematiitista tehdään myös korukiviä. Erityisesti tiiviit ja paremmin iskunkestävät hematiitit hiotaan koruiksi. Ne säilyttävät kiiltonsa pidempään, eivät hapetu ja kestävät paremmin iskuja. Hienoksi jauhettua hematiittipölyä käytetään myös [[väriaine]]ena.


Hematiitti on varsin yleinen mineraali, mutta metallinhohtoisia tai punaisia rapautumattomia hematiitteja voi olla vaikea löytää suurina kappaleina muualta kuin varsinaisista esiintymistä.
Hematiitista tehdään myös korukiviä. Erityisesti tiiviit ja paremmin iskunkestävät hematiitit hiotaan koruiksi. Ne säilyttävät kiiltonsa pidempään, eivät hapetu ja kestävät paremmin iskuja.

Hematiitti on varsin yleinen mineraali, mutta metallinhohtoisia, tai punaisia rapautumattomia hematiitteja voi olla vaikea löytää suurina kappaleina muualta kuin varsinaisista esiintymistä.


== Pseudomorfoosit ==
== Pseudomorfoosit ==


Hematiitti muodostaa myös usein [[pseudomorfoosi|pseudomorfooseja]] magnetiitin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että koostumukseltaan hyvin samanlainen mineraali on kiteytynyt kovaan materiaaliin, esimerkiksi [[kvartsi]]in, ja magnetiitin liuetessa pois se jättää tieenmuotoisen kolon kovaan, liukenemattomaan kvartsiin ja täyttyy hematiitilla. Näin syntyy pseudomorfoottinen kide. Se saattaa olla kidejärjestelmältään sama liuenneen mineraalin kanssa, mutta sen kidehilat eivät mene kohtisuoraan pintojen kanssa. Tällaisia hematiitin muodostamia pseudomorfoottisia kiteitä kutsutaan ''[[martiitti|martiitiksi]]'' (ks. kuva). Vaikka [[martiitti]] on periaatteessa samaa ainetta kuin hematiitti, se luokitellaan silti omaksi mineraalikseen.
Hematiitti muodostaa myös usein [[pseudomorfoosi|pseudomorfooseja]] magnetiitin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että koostumukseltaan hyvin samanlainen mineraali on kiteytynyt kovaan materiaaliin, esimerkiksi [[kvartsi]]in, ja magnetiitin liuetessa pois se jättää kovaan, liukenemattomaan kvartsiin kolon, joka täyttyy hematiitilla. Näin syntyy pseudomorfoottinen kide. Se saattaa olla kidejärjestelmältään sama liuenneen mineraalin kanssa, mutta sen kidehilat eivät mene kohtisuoraan pintojen kanssa. Tällaisia hematiitin muodostamia pseudomorfoottisia kiteitä kutsutaan ''[[martiitti|martiitiksi]]'' (ks. kuva). Vaikka martiitti on periaatteessa samaa ainetta kuin hematiitti, se luokitellaan silti omaksi mineraalikseen.


== Fysikaalisia ominaisuuksia==
== Fysikaalisia ominaisuuksia==


Hematiitin [[Mohsin kovuus]] kovuus on 5-6. [[Viiru]] on punaruskea tai kirsikan punainen. Kiilto on himmeä/multamainen, mutta voi myös esiintyä metallinkiiltoisena.
Hematiitin [[Mohsin kovuus|kovuus]] on 5-6. [[Viiru]] on punaruskea tai kirsikan punainen. Kiilto on himmeä tai multamainen, mutta voi myös esiintyä metallinkiiltoisena.


== Kuvia hematiitista ==
== Kuvia hematiitista ==

Versio 16. lokakuuta 2012 kello 00.12

Raakahematiittia.

Hematiitti eli verikivi on raudan ja hapen yhdiste (Fe2O3). Sana hematiitti on johdettu kreikan sanasta hemos, joka tarkoittaa verta.

Hematiitin perusväri on teräksenharmaa, mutta rapautuessaan se muuttuu verenpunaiseksi. Rapautunutta, haurasta hematiittia taas käytetään väriaineena. Hematiittiä esiintyy myös tiiviinä ja punaisena. Sen kemiallinen koostumus on sama kuin harmaan hematiitin, mutta niiden kiderakenteet poikkeavat toisistaan.

Esiintyminen ja käyttö

Hematiittia esiintyy yleensä massamaisina kasaumina, pyöreinä muhkuraisina muodostumina tai kapeina levyinä, jotka kasvavat ristiin. Nämä ovat suosittuja keräilijöiden kokoelmissa ja niitä kutsutaan ns. rautaruusuiksi.

Hematiitti on yleinen sedimenttisyntyisten kivien rautamalmi suurissa esiintymissä, joita on mm. Kanadassa, Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Brasiliassa. Magnetiitti ja hematiitti ovat koostumukseltaan hyvin samanlaisia ja ne esiintyvät usein samoilla alueilla, minkä takia hematiittia louhitaan usein myös magnetiitin korvikkeena. Suomen suurimmat hematiittiesiintymät ovat Kolarin ja Kittilän alueilla.

Hematiitista tehdään myös korukiviä. Erityisesti tiiviit ja paremmin iskunkestävät hematiitit hiotaan koruiksi. Ne säilyttävät kiiltonsa pidempään, eivät hapetu ja kestävät paremmin iskuja. Hienoksi jauhettua hematiittipölyä käytetään myös väriaineena.

Hematiitti on varsin yleinen mineraali, mutta metallinhohtoisia tai punaisia rapautumattomia hematiitteja voi olla vaikea löytää suurina kappaleina muualta kuin varsinaisista esiintymistä.

Pseudomorfoosit

Hematiitti muodostaa myös usein pseudomorfooseja magnetiitin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että koostumukseltaan hyvin samanlainen mineraali on kiteytynyt kovaan materiaaliin, esimerkiksi kvartsiin, ja magnetiitin liuetessa pois se jättää kovaan, liukenemattomaan kvartsiin kolon, joka täyttyy hematiitilla. Näin syntyy pseudomorfoottinen kide. Se saattaa olla kidejärjestelmältään sama liuenneen mineraalin kanssa, mutta sen kidehilat eivät mene kohtisuoraan pintojen kanssa. Tällaisia hematiitin muodostamia pseudomorfoottisia kiteitä kutsutaan martiitiksi (ks. kuva). Vaikka martiitti on periaatteessa samaa ainetta kuin hematiitti, se luokitellaan silti omaksi mineraalikseen.

Fysikaalisia ominaisuuksia

Hematiitin kovuus on 5-6. Viiru on punaruskea tai kirsikan punainen. Kiilto on himmeä tai multamainen, mutta voi myös esiintyä metallinkiiltoisena.

Kuvia hematiitista

Lähteet

  • Schumann, Walter, 1993: Kivet ja mineraalit. Otava, Keuruu. ISBN: 951-1-10207-9
  • Schumann, Walter, 1989: Jalokivet ja korukivet. Otava, Keuruu. ISBN: 951-1-10837-9
  • Hamilton, Woolley, Bishop; 1996: Minerals, Rocks and Fossils. Hamlyn, Lontoo. ISBN: 0-600-57512-8
  • Brocardo, G., 1994: Minerals & Gemstones. ISBN: 0-7153-0197-7

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hematiitti.