Ero sivun ”Käsikirjoittaja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 17: Rivi 17:
[[ca:Guionista]]
[[ca:Guionista]]
[[da:Manuskriptforfatter]]
[[da:Manuskriptforfatter]]
[[el:Σεναριογράφος]]
[[en:Screenwriter]]
[[en:Screenwriter]]
[[es:Guionista]]
[[es:Guionista]]

Versio 3. lokakuuta 2012 kello 23.57

Elokuvakäsikirjoittaja tekee elokuvakäsikirjoituksen eli suunnitelman siitä millainen elokuvasta tulee. Käsikirjoittaja on usein mukana koko elokuvanteon ajan sillä käsikirjoitusta yleensä muokataan useaan otteeseen elokuvan edistyessä. Käsikirjoittaja voi toisinaan olla myös elokuvan ohjaaja. Käsikirjoittaja ei luo itsenäistä teosta vaan ainoastaan suunnitelman, jonka pohjalta voidaan ryhtyä toteuttamaan elokuvaa.

Elokuvakäsikirjoittaja voidaan myös palkata kirjoittamaan jo olemassa oleva tarina käsikirjoitukseksi, kehittämään ja dramatisoimaan jo kirjoitettua käsikirjoitusta tai sovittamaan joku muu teksti, kuten novelli tai runo elokuvakäsikirjoitukseksi. Elokuvakäsikirjoittajan ammattitaito koostuu mielikuvituksen ja tarinankerronan taidon lisäksi kyvystä hahmottaa dramaturgisia kokonaisuuksia, käsitellä asioita kertovalla ja mielenkiintoisella tavalla ja nähdä uusia näkökulmia olemassa olevista asioista. Henkilöhahmojen luominen ja heidän ominaisuuksiensa aukikirjoittaminen ja elokuvalliseen kerrontaan sopivaksi muokkaaminen on käsikirjoittajan yksi haasteellisimmista tehtävistä.

Televisiokäsikirjoittajien ammatissa työtehtävät voivat olla edellistä rajatumpia. Esimerkiksi jatkuvajuonisen saippuasarjan käsikirjoittamisesta vastaa suurempi käsikirjoitusryhmä, jossa kirjoittamisen ja tarinan kehittelyn eri vaiheet ja osa-alueet on annettu eri tekijöiden vastuulle. Ryhmässä työskentelee muun muassa script editor, jonka tehtävä on viimeistellä käsikirjoitus eli tiiviistää, rytmittää ja tasapainottaa sitä. Sarjan suuremmista tarinalinjoista päättää yleensä tuottaja ja käsikirjoitustiimin johto yhdessä ja sitä kehitellään yleensä ainakin yhden tuotantokauden verran etukäteen.

Elokuvakäsikirjoittajaksi voi opiskella muun muassa Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla sekä joissakin ammattikorkeakouluissa. Monet tämän päivän elokuva- ja televisiokäsikirjoittajista ovat myös itseoppineita tai muualla kuin elokuvakoulussa oppinsa saaneita kirjoittajia. Käsikirjoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka pystyy kirjoittamaan mielenkiintoisen ja samaistuttavan tarinan. Muodollisia oppiarvovaatimuksia käsikirjoittajan ammattiin ei ole.

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.