Ero sivun ”Avioton lapsi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
19 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
p
Käyttäjän 62.236.174.4 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Tureku tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän 62.236.174.4 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Tureku tekemään versioon.)
'''Avioton lapsi''' eli '''äpärä''' on termi, jolla viitataan ''[[avioliitto|avioliiton]] ulkopuolella syntyneeseen lapseen'', jonka vanhemmat eivät olleet keskenään naimisissa. Lyhyempänä termiä käytetään muodossa '''au-lapsi'''.
 
Avioliiton ulkopuolella syntyneillä lapsilla on ollut heikko asema monessa [[eurooppa]]laisessa, myös [[Suomi|suomalaisessa]] yhteiskunnassa vielä [[1900-luku|1900-luvun]] alussa. Joissakin kulttuureissa aviottomiin lapsiin suhtaudutaan edelleen halveksivasti, jopa vihamielisesti. Muinaisaikoina au-lapset on ajoittain jopa [[Vauvojen surmaaminen|surmattu]] jo vastasyntyneinä. [[Kristinusko]] kieltää lasten surmaamisen, mutta kristillisenä aikana monet naiset ovat joutuneet toisinaan synnyttämään luvattomat lapsensa salaa ja tappamaan nämä välttyäkseen itse vainolta. Keskiajalla aatelinenkin saattoi olla ''äpärä'', jos hänen isänsä oli aatelinen mutta oli tunnustanut lapsensa. Silloin hänen aatelisvaakunassaan oli niin sanottu [[bastardijänne]].
80 139

muokkausta

Navigointivalikko