Ero sivun ”Lähikuvaus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muokkasi: en:Macro photography
YFdyh-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: sr:Макрофотографија
Rivi 57: Rivi 57:
[[sk:Makrofotografia]]
[[sk:Makrofotografia]]
[[sl:Makro objektiv]]
[[sl:Makro objektiv]]
[[sr:Макрофотографија]]
[[sv:Makrofotografi]]
[[sv:Makrofotografi]]
[[vi:Macro photography]]
[[vi:Macro photography]]

Versio 30. syyskuuta 2012 kello 21.22

Lähikuva sudenkorennosta

Lähikuvaus eli makrokuvaus on esimerkiksi pienten esineiden tai hyönteisten kuvaamista. Kuvauksessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi jalustaa ja rengassalamaa. Tärkeitä käsitteitä ovat suurennussuhde ja suurennoskerroin, joilla ilmaistaan lähikuvauksessa käytettävien objektiivien kykyä suurentaa kuvattavaa kohdetta. Suurennussuhde tai -kerroin kertoo sen, kuinka suurena kuvattava kohde kuvautuu kameran filmitasolla tai kuvakennolla. Esimerkiksi 1:1 suurennussuhde, tai 1x kerroin tarkoittaa, että 10 mm kokoisen kohteen kuva negatiivilla tai kennolla on 10 mm. 1:2 suhteella tai 0,5x kertoimella sama kohde kuvautuu 5 mm kokoisena ja 2:1 suhteella tai 2x kertoimella 20 mm kokoisena.

Lähikuvauksessa käytettävät apuvälineet

  • Makro-objektiivi, joka tarkentuu lähelle ja jolla saadaan pieni kohde kuvattua isona. Suositeltava minimipolttoväli on 100 mm, kuitenkin monet käyttävät pitempiä polttovälejä 150–200 mm, jotta kohde voi olla kauempana eikä se säiky karkuun. Monella makro-objektiivilla saadaan 1:1 suurennussuhde.
  • Loittorenkaat, jotka asetetaan objektiivin ja kameran väliin. Loittorenkaat huonontavat objektiivin valon läpäisyä. Jos esimerkiksi 50 mm f/2 objektiivin ja kameran väliin laitetaan 50 mm loittorengas, tulee uudeksi valovoimaksi f/4.
  • Paljeloitto, portaattomasti venyvä haitarimainen palje, joka kiinnitetään kiskolla rungon ja objektiivin väliin. Säädettävyytensä vuoksi paljeloitto on loittorenkaita monipuolisempi.
  • Lähilinssi, joka asetetaan objektiivin eteen ja saadaan valo taittumaan sekä voidaan tarkentaa lähemmäksi.
  • Telekonvertteri laitetaan objektiivin ja kameran väliin, jolloin saadaan kasvatettua suurennusta. Samalla kuitenkin valovoima pienenee.
  • Objektiivi käännetään toisin päin. Tähän tarvitaan kääntörengas, jotta objektiivi saadaan kinnitettyä runkoon. Ongelmana on että nykyisissä objektiiveissa menetetään silloin automaattitarkennus.

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lähikuvaus.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.