Ero sivun ”Sosiaalinen konstruktionismi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Korjattu varsinaisia viitteitä lähdeluetteloon
Rivi 6: Rivi 6:
== Kritiikki ==
== Kritiikki ==


Sosiaalista konstruktionismia on kritisoitu hyvin paljon. Tyypillinen kritiikin sisältö on sellainen joka osoittaa empiirisen tutkimustiedon olevan ristiriidassa konstruktionistien väittämien kanssa. Esimerkillinen konstruktionistinen väittämä on että sukupuoliroolit muodostuvat lapsissa kun he oppivat kuulemistaan saduista ja muista lähteistä "kuinka ollaan mies tai nainen" <ref> Butler Judith 1990 Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. Routledge </ref>. Tällaiset teoriat eivät kuintenkaan 1) pysty selittämään miksi sukupuoliroolit ovat niin samanlaisia kulttuurista riippumatta, puhumattakaan muista eläimistä 2) ota huomioon mitä tiedetään mm. sukupuolihormonien ja muiden biologisten seikkojen vaikutuksesta käyttäytmiseen ihmisissä ja muissa eläimissä. Tunnettu sosiaalisen konstruktionismin kriitikko, ranskalainen fysiikan professori Alan Sokal onnistui julkaisemaan tiedelehdessä ''Social Text'' parodiajulkaisun, jonka tarkoitus oli paljastaa kuinka sosiaalisen konstruktionistien piirissä on mahdollista kirjoittaa artikkeli puhdasta siansaksaa ja saada se julkaistuksi kunhan vain käyttää riittävän samanlaista sanastoja ja kieliasua kuin lehdessä yleensä, samalla mielistellen päätoimittajan ideologista näkemystä <ref> Sokal Alan, A Physicist Experiments With Cultural Studies. http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/lingua_franca_v4/lingua_franca_v4.html </ref>. Sokal on myös julkaisut Jean Bricmont'in kanssa kirjan ''Fashionable Nonsense'', jossa he kritisoivat ankarasti sosiaalista konstruktionismia ja postmodernistista filosofiaa.
Sosiaalista konstruktionismia on kritisoitu hyvin paljon. Tyypillinen kritiikin sisältö on sellainen joka osoittaa empiirisen tutkimustiedon olevan ristiriidassa konstruktionistien väittämien kanssa. Esimerkillinen konstruktionistinen väittämä on että sukupuoliroolit muodostuvat lapsissa kun he oppivat kuulemistaan saduista ja muista lähteistä "kuinka ollaan mies tai nainen" <ref> Butler Judith 1990 Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. Routledge </ref>. Tällaiset teoriat eivät kuintenkaan 1) pysty selittämään miksi sukupuoliroolit ovat niin samanlaisia kulttuurista riippumatta, puhumattakaan muista eläimistä 2) ota huomioon mitä tiedetään mm. sukupuolihormonien ja muiden biologisten seikkojen vaikutuksesta käyttäytmiseen ihmisissä ja muissa eläimissä. Tunnettu sosiaalisen konstruktionismin kriitikko, ranskalainen fysiikan professori [[Alan Sokal]] onnistui julkaisemaan tiedelehdessä ''Social Text'' parodiajulkaisun, jonka tarkoitus oli paljastaa kuinka sosiaalisen konstruktionistien piirissä on mahdollista kirjoittaa artikkeli puhdasta siansaksaa ja saada se julkaistuksi kunhan vain käyttää riittävän samanlaista sanastoja ja kieliasua kuin lehdessä yleensä, samalla mielistellen päätoimittajan ideologista näkemystä <ref> Sokal Alan, A Physicist Experiments With Cultural Studies. http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/lingua_franca_v4/lingua_franca_v4.html </ref>. Sokal on myös julkaisut Jean Bricmont'in kanssa kirjan ''Fashionable Nonsense'', jossa he kritisoivat ankarasti sosiaalista konstruktionismia ja postmodernistista filosofiaa.


Muita kriitiikkejä ovat esittäneet filosfi Paul Boghossian kirjassaan ''Fear of Knowledge''<ref> Boghossian, Paul: Fear of Knowledge: Against Relativism and Constructivism. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 978-0199287185.</ref>, ja psykologi Bradley Franks kirjassan ''Culture and Cognition''.
Muita kriitiikkejä ovat esittäneet filosfi Paul Boghossian kirjassaan ''Fear of Knowledge''<ref> Boghossian, Paul: Fear of Knowledge: Against Relativism and Constructivism. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 978-0199287185.</ref>, ja psykologi Bradley Franks kirjassan ''Culture and Cognition''.

Versio 20. syyskuuta 2012 kello 13.04

Sosiaalinen konstruktionismi on yleisnimi erilaisille tutkimussuunnille, joiden taustaoletuksena on tiedon sosiaalinen rakentuminen. Sosiaalinen konstruktionismi tarkastelee sosiaalisen eli yhteisöllisen todellisuuden ja merkitysten rakentumista.[1]

Sosiaalisen konstruktionismin alkuteoksena pidetään yleensä Peter Bergerin ja Thomas Luckmannin kirjaa Todellisuuden sosiaalinen rakentuminen (1966). Bergerin ja Luckmannin mukaan todellisuus on sosiaalisessa vuorovaikutuksessa rakennettu, jaettu merkitysjärjestelmä, eikä ”aidon todellisuuden” heijastuma, siten kuten esimerkiksi tieteellisessä realismissa. Muun muassa narratiivisuuden ja diskurssien tutkimus ovat jatkaneet suuntauksen kehittelyä.[1]

Kritiikki

Sosiaalista konstruktionismia on kritisoitu hyvin paljon. Tyypillinen kritiikin sisältö on sellainen joka osoittaa empiirisen tutkimustiedon olevan ristiriidassa konstruktionistien väittämien kanssa. Esimerkillinen konstruktionistinen väittämä on että sukupuoliroolit muodostuvat lapsissa kun he oppivat kuulemistaan saduista ja muista lähteistä "kuinka ollaan mies tai nainen" [2]. Tällaiset teoriat eivät kuintenkaan 1) pysty selittämään miksi sukupuoliroolit ovat niin samanlaisia kulttuurista riippumatta, puhumattakaan muista eläimistä 2) ota huomioon mitä tiedetään mm. sukupuolihormonien ja muiden biologisten seikkojen vaikutuksesta käyttäytmiseen ihmisissä ja muissa eläimissä. Tunnettu sosiaalisen konstruktionismin kriitikko, ranskalainen fysiikan professori Alan Sokal onnistui julkaisemaan tiedelehdessä Social Text parodiajulkaisun, jonka tarkoitus oli paljastaa kuinka sosiaalisen konstruktionistien piirissä on mahdollista kirjoittaa artikkeli puhdasta siansaksaa ja saada se julkaistuksi kunhan vain käyttää riittävän samanlaista sanastoja ja kieliasua kuin lehdessä yleensä, samalla mielistellen päätoimittajan ideologista näkemystä [3]. Sokal on myös julkaisut Jean Bricmont'in kanssa kirjan Fashionable Nonsense, jossa he kritisoivat ankarasti sosiaalista konstruktionismia ja postmodernistista filosofiaa.

Muita kriitiikkejä ovat esittäneet filosfi Paul Boghossian kirjassaan Fear of Knowledge[4], ja psykologi Bradley Franks kirjassan Culture and Cognition.

Katso myös

Lähteet

  1. a b Sosiaalinen konstruktionismi Sosiaalipsykologian peruskurssi. Tampereen yliopiston verkko-opinnot. Viitattu 3.6.2009.
  2. Butler Judith 1990 Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. Routledge
  3. Sokal Alan, A Physicist Experiments With Cultural Studies. http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/lingua_franca_v4/lingua_franca_v4.html
  4. Boghossian, Paul: Fear of Knowledge: Against Relativism and Constructivism. Oxford: Oxford University Press, 2006. ISBN 978-0199287185.

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.