Ero sivun ”Eisenacher Motorenwerk” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (→‎Historia: Linkki: Dixi.)
(→‎Historia: Fixiä)
 
== Historia ==
[[BMW]] osti Eisenachissa sijaitsevan Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.:n marraskuussa 1928 ja aloitti siellä oman autotuotantonsa valmistamalla [[Dixi]]ä ensin BMW Dixinä ja myöhemmin jatkokehiteltynä versiona nimellä BMW 3/15PS. Vuonna 1930 BMW toi moottoripyörätuotantoaan Eisenachin-tehtaalle. Uusista malleista huomattavin oli 1937 esitelty BMW R 35. 1933 tehtaalta oli jo alkanut tulla suuria, kuusisylinterisiä henkilöautoja (mm.muun muassa BMW 327). [[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] syttyessä tehdas valjastettiin sotakoneiston käyttöön ja se valmisti vuodesta 1942 eteenpäin mm.muun muassa moottoripyöriä [[Wehrmacht|Wehrmachtille]]ille ja moottoreita [[Luftwaffe (Wehrmacht)|Luftwaffen]] lentokoneisiin. Tehdas joutui [[Liittoutuneetliittoutuneet|Liittoutuneidenliittoutuneiden]] ilmapommitusten kohteeksi ja tuhoutui 60-prosenttisesti.
 
Saksa jaettiin [[Saksan ja Itävallan miehitysvyöhykkeet|miehitysvyöhykkeisiin]] ja Eisenach jäi muun [[Thüringen|Thüringenin]] mukana Neuvostoliiton hallitsemalle alueelle. BMW:n tehtaasta tuli [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] valvontakomission alainen tehdas, jonka uudeksi nimeksi tuli ''Sowjetische AG Maschinenbau Awtowelo, Werk BMW Eisenach''. Muitta mutkitta tuotantoa jatkettiin siitä, mihin se oli jäänytkin; uusi tuotanto alkoi BMW 321:llä, jonka tuotanto oli alkujaan aloitettu jo 1938. BMW -- siis se alkuperäinen, jonka pääkonttori jäi Länsi-Saksan puolelle [[München|Müncheniin]]iin -- ei voinut nimiristiriidalle mitään niin pitkään, kun Neuvostoliiton valvontakomissio hallitsi tehdasta. Ja koska BMW:n Münchenin tehdas ei kyennyt autotuotantoon heti sodan jälkeen, ovat kaikki 1945 - 19511945–1951 valmistuneet "BMW"”BMW”-autot Eisenachista kotoisin.
[[BMW]] osti Eisenachissa sijaitsevan Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.:n marraskuussa 1928 ja aloitti siellä oman autotuotantonsa valmistamalla [[Dixi]]ä ensin BMW Dixinä ja myöhemmin jatkokehiteltynä versiona nimellä BMW 3/15PS. Vuonna 1930 BMW toi moottoripyörätuotantoaan Eisenachin-tehtaalle. Uusista malleista huomattavin oli 1937 esitelty BMW R 35. 1933 tehtaalta oli jo alkanut tulla suuria, kuusisylinterisiä henkilöautoja (mm. BMW 327). [[Toinen maailmansota|Toisen maailmansodan]] syttyessä tehdas valjastettiin sotakoneiston käyttöön ja se valmisti vuodesta 1942 eteenpäin mm. moottoripyöriä [[Wehrmacht|Wehrmachtille]] ja moottoreita [[Luftwaffe|Luftwaffen]] lentokoneisiin. Tehdas joutui [[Liittoutuneet|Liittoutuneiden]] ilmapommitusten kohteeksi ja tuhoutui 60-prosenttisesti.
 
1952 valvontakomissio siirsi tehtaan [[Itä-SaksaSaksan demokraattinen tasavalta|Itä-Saksan demokraattisen tasavallan]] hallituksen hallintaan. BMW vaati nimenvaihdosta ja sai tahtonsa läpi; uudeksi tuotenimeksi tuli EMW, ''Eisenacher Motorenwerk''. Logo vaihtui myös ja BMW:n sinivalkoisesta potkurilogosta tuli punavalkoinen. Tuotanto jatkui malleilla 327 ja 340 (sekä jälkimmäisen jatkokehitelmällä 340-2). Molempien tuotanto loppui 1955. Sodan jälkeisenä kymmenenä vuotena EMW ehti valmistaa vain hiukan yli 30  800 nelitahtista autoa.
Saksa jaettiin [[Saksan ja Itävallan miehitysvyöhykkeet|miehitysvyöhykkeisiin]] ja Eisenach jäi muun [[Thüringen|Thüringenin]] mukana Neuvostoliiton hallitsemalle alueelle. BMW:n tehtaasta tuli Neuvostoliiton valvontakomission alainen tehdas, jonka uudeksi nimeksi tuli ''Sowjetische AG Maschinenbau Awtowelo, Werk BMW Eisenach''. Muitta mutkitta tuotantoa jatkettiin siitä, mihin se oli jäänytkin; uusi tuotanto alkoi BMW 321:llä, jonka tuotanto oli alkujaan aloitettu jo 1938. BMW -- siis se alkuperäinen, jonka pääkonttori jäi Länsi-Saksan puolelle [[München|Müncheniin]] -- ei voinut nimiristiriidalle mitään niin pitkään, kun Neuvostoliiton valvontakomissio hallitsi tehdasta. Ja koska BMW:n Münchenin tehdas ei kyennyt autotuotantoon heti sodan jälkeen, ovat kaikki 1945 - 1951 valmistuneet "BMW"-autot Eisenachista kotoisin.
 
1952 valvontakomissio siirsi tehtaan [[Itä-Saksa|Itä-Saksan]] hallituksen hallintaan. BMW vaati nimenvaihdosta ja sai tahtonsa läpi; uudeksi tuotenimeksi tuli EMW, ''Eisenacher Motorenwerk''. Logo vaihtui myös ja BMW:n sinivalkoisesta potkurilogosta tuli punavalkoinen. Tuotanto jatkui malleilla 327 ja 340 (sekä jälkimmäisen jatkokehitelmällä 340-2). Molempien tuotanto loppui 1955. Sodan jälkeisenä kymmenenä vuotena EMW ehti valmistaa vain hiukan yli 30 800 nelitahtista autoa.
 
Vuonna 1954 tehtaan nimeksi vaihtui [[VEB]] Automobilwerk Eisenach (AWE). Uuden, [[Wartburg]]-merkkisen auton valmistus alkoi 1956.
28 603

muokkausta

Navigointivalikko