Ero sivun ”Folkrock” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Folk rock
Rivi 15: Rivi 15:
== Tunnettuja folk rock -kappaleita ==
== Tunnettuja folk rock -kappaleita ==


*”[[California Dreamin']]” ([[The Mamas & the Papas]])
*”[[California Dreamin’]]” ([[The Mamas & the Papas]])
*”Down By the River” ([[Neil Young]])
*”Down By the River” ([[Neil Young]])
*”[[The House of the Rising Sun]]” ([[The Animals]])
*”[[The House of the Rising Sun]]” ([[The Animals]])

Versio 14. syyskuuta 2012 kello 01.02

Folk rock on rockmusiikin tyyli, jossa on voimakkaita vaikutteita kansanmusiikista tai kansanmusiikkiin pohjautuvasta akustisen populaarimusiikin tyylistä, jota kutsutaan folkmusiikiksi. Folk rockia nimitetään toisinaan myös etnorockiksi. Jälkimmäistä termiä käytetään varsinkin, jos musiikissa erottuva kansanmusiikkivaikutus liittyy johonkin muuhun kuin angloamerikkalaiseen musiikkiperinteeseen. Folk rock syntyi 1960-luvun puolivälissä.

Historia

Eräs merkittävä askel folk rockin synnyssä oli se, että brittiläinen rockyhtye The Animals teki vuonna 1964 sähköisen version yhdysvaltalaisesta kansanlaulusta "House of the Rising Sun". Folk rockin varsinainen synty kuitenkin tapahtui Yhdysvalloissa. Tämän katsotaan joskus tapahtuneen, kun losangelesilainen yhtye The Byrds levytti sähköisen version arvostetun folkmuusikko Bob Dylanin kappaleesta "Mr. Tambourine Man". The Byrdsin versiosta tuli suuri hitti. The Byrdsin perustajat olivat nuoria folkmuusikoita, jotka The Beatlesin innoittamina ostivat sähkökitarat ja perustivat rockyhtyeen. Pian yhtyeen innoittajiin lukeutunut Bob Dylan siirtyi itsekin käyttämään sähkökitaraa nousten folk rockin ehkä kuuluisimmaksi artistiksi. Folk- ja kansanmusiikin ohella varsinkin 1960-luvun folk rock omaksui tyylivaikutteita myös psykedeelisestä rockista, jolloin syntyi niin sanottu psykedeelinen folk.

Yllä mainittujen ohella pohjoisamerikkalaisia folk rock-tähtiä ovat 1960-luvun lopulta lähtien olleet muun muassa Neil Young, Stephen Stills, Joni Mitchell sekä The Band -yhtye. Brittiläisen folk rockin isänä pidetään Fairport Convention -nimistä yhtyettä, jonka entinen jäsen Richard Thompson on yltänyt suureen taiteelliseen menestykseen myös soolourallaan.

Varsinaisen folk rockin ohella kansanmusiikkivaikutteita on toisinaan esiintynyt myös progressiivisessa rockissa (esimerkiksi Jethro Tull), heavy metalissa (esimerkiksi Led Zeppelin ja 1990-luvulla yleistynyt folk metal -tyyli) sekä punkrockissa (esimerkiksi irlantilainen The Pogues, venäläinen Korol i Šut ja yhdysvaltalaiset folkpunk-yhtyeet).

Folk rock Suomessa

Folk rockia on tehty runsaasti myös englanninkielisen maailman ulkopuolella: Suomessakin tunnetaan melko hyvin itäkarjalainen folk rock-yhtye Santtu Karhu & Talvisovat. Suomessa muun muassa Irwin Goodmanin ja Hectorin tuotanto on osittain folk rockia. 2000-luvulla suosituimmaksi kotimaiseksi folk rock -yhtyeeksi on noussut pohjalaismusiikkia rockiin yhdistävä Lauri Tähkä & Elonkerjuu.

Tunnettuja folk rock -kappaleita