Ero sivun ”Tekojärvi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: tt:Сусаклагыч
NjardarBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: nn:Vassreservoar
Rivi 53: Rivi 53:
[[ja:ため池]]
[[ja:ため池]]
[[no:Kunstig innsjø]]
[[no:Kunstig innsjø]]
[[nn:Vassreservoar]]
[[pl:Zbiornik retencyjny]]
[[pl:Zbiornik retencyjny]]
[[pt:Lago artificial]]
[[pt:Lago artificial]]

Versio 3. syyskuuta 2012 kello 12.15

Tekojärvi

Tekojärvi tarkoittaa ihmisen rakentamaa tai ihmisen muun toiminnan tuloksena syntynyttä keinotekoista vesialuetta. Näiden vesialueiden rakentamisella on yleensä yksi tai useampia pääsyitä. Yleisimmät rakentamissyyt ovat tulvien hallinta, keinokastelujärjestelmät sekä sähköntuotanto, joskus myös maisemakuvalliset syyt.

Suuret tekojärvet rakennetaan usein sähköntuotantoa varten. Tekojärviallas saadaan aikaan patoamalla joen virtaus, jolloin veden pinta padon yläjuoksun puolella nousee merkittävästi. Padon taakse varastoidulla vesimassalla on runsaasti potentiaalienergiaa, jota voidaan käyttää pyörittämään voimalaitoksen turbiineja.

Tekojärvet Suomessa

Suomen kaksi suurinta tekojärveä ovat Sodankylässä sijaitsevat Lokka ja Porttipahta. Pitkään on suunniteltu myös Vuotoksen tekoaltaan rakentamista, mutta pitkien valitusprosessien jälkeen yritykset rakentaa tekoallas ovat kaatuneet.

Pohjolan Voima selvittää parhaillaan Iijoella, mitä vaikutuksia Kollajan tekoaltaalla olisi alueelle. Pohjolan Voima on voimallisesti yrittänyt ajaa Kollajan tekoallasta osana Iijoen säännöstelyä vuodesta 1959 alkaen. Iijoki suojeltiin voimalaitosrakentamiselta vuonna 1986 koskiensuojelulailla. Samana vuonna Pohjois-Suomen vesioikeus hylkäsi Pohjolan Voiman hakeman luvan Kollajan voimalan ja tekoaltaan rakentamiseksi koskiensuojelulain ja vesilain nojalla. Nyt Pohjolan Voiman tarkastelun alla oleva Kollajan tekoallashanke on kymmenesosan pienempi kuin aiempi suunnitelma. Kollajan tekoallashankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin on määrä valmistua Pohjolan Voiman mukaan vuoden 2009 alussa, jonka jälkeen Pohjolan Voima päättää jatkaako se hankkeen suunnittelua.

Katso myös

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.