Ero sivun ”Sertorius” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: an:Quinto Sertorio
ZéroBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: id:Quintus Sertorius
Rivi 18: Rivi 18:


[[an:Quinto Sertorio]]
[[an:Quinto Sertorio]]
[[id:Quintus Sertorius]]
[[bg:Квинт Серторий]]
[[bg:Квинт Серторий]]
[[ca:Quint Sertori]]
[[ca:Quint Sertori]]

Versio 1. syyskuuta 2012 kello 21.46

Quintus Sertorius (noin 125 eaa.-72 eaa.) oli roomalainen sotilas ja poliitikko. Sertorius oli lähtöisin perheestä joka kuului Nussan sabiinilaiskaupungin maalaisaateliin. Hän oli joko sukunsa ensimmäinen joka pyrki julkiseen virkaan Roomaan, taikka ensimmäinen joka siinä onnistui.

Uran alku

Sertorius toimi uransa alussa ensin jonkin aikaa oikeusistuimissa ennen kuin siirtyi sotapalvelukseen. Arausion taistelussa 105 eaa. hän kuului harvoihin selvinneisiin roomalaisiin. Kimbrejä ja teutoneita vastaan käydyn sodan loppuosan Sertorius palveli Mariuksen joukoissa ja sai useita kunniamerkkejä ja ylennyksiä.

Vuonna 97 eaa. Sertorius lähti sotatribuunina Hispaniaan. Siellä hän johti taistelua keltiberien kapinaa vastaan tuloksekkaasti ja sai tämän myötä lisää mainetta ja sen avulla kvestorin viran. Liittolaissodan aikana hänen vastuullaan oli joukkojen värvääminen, koulutus ja johtaminen, mutta hänen sotilasarvonsa ei ole tiedossa. Vuonna 88 eaa. Sertorius pyrki kansantribuunin virkaan, mutta hävisi vaalin Sullan vastustettua hänen valintaansa julkisesti. Tämä johti Sullan ja Sertoriuksen välien rikkoutumiseen ja Sullan marssittua Roomaan joukkoineen asettui Sertorius Cinnan ja Mariuksen puolelle.

Hispanian sota 80-72 eaa.

Mariuksen ja Cinnan suorittaman Rooman valtauksen jälkeisissä väkivaltaisuuksissa Sertorius oli maltillisella linjalla ja hän joutui lopulta Cinnan tuella kukistamaan Roomassa riehuneet roistojoukot (bardyaei). Mariuksen kuoltua Sertoriuksesta tuli preetori vuonna 83 eaa. Cinna oli lynkattu jo edellisenä vuonna sotilaidensa toimesta ja Sertorius ei tullut toimeen muiden Sullaa vastaan sotaa käyvien sotilasjohtajien kanssa. Sertorius siirtyi myöhemin samana vuonna provinssiinsa Hispaniaan. Sullan voitettua vastustajansa Italiassa hänen joukkonsa ajoivat pian myös Sertoriuksen pois provinssistaan. Lähinnä tappioita koettuaan Sertorius saavutti lopulta Mauritaniassa voiton yhdestä Sullan armeijasta ja tämän seurauksena Lusitaniasta tuli lähetystö joka pyysi Sertoriusta palaamaan Hispanian niemimaalle vapauttamaan heidät silloisesta maaherrastaan. Hispaniassa Sertorius taisteli tehokkaasti ja menestyksellä usean vuoden ajan mm. Quintus Caecilius Metellus Piusta sekä Pompeiusta vastaan. Vaikka Sertoriuksen joukot koostuivat suurelta osin provinssin asukkaista, ei hänellä silti ollut tarkoituksena saada Hispaniaa itsenäiseksi Rooman vallan alta vaan sodan on katsottava kuuluvan kansalaissotaan. Menestyksestä huolimatta sodan pitkittyminen oli Sertoriukselle epäedullista, sillä hänellä oli käytössään lähinnä oman provinssinsa voimavarat. Plutarkhoksen mukaan Sertorius koetti tästä syystä saada aikaan sovintoa Pompeiuksen kanssa, mutta tuloksetta. Ajan kuluessa hänen joukoissaan alkoi esiintymään turhautumista ja lopulta vuonna 72 eaa. hänet murhautti hänen oma alipäällikkönsä Perperna joka murhan jälkeen asettui joukkojen komentoon ja hävisi nopeasti sodan Pompeiukselle.

Lähteet

  • Adrian Goldsworthy: Rooman puolesta - sotilaat, jotka loivat Rooman valtakunnan, s. 167-184. Jyväskylä: Ajatus kirjat, 2006. ISBN 951-20-6951-2.