Ero sivun ”R. E. Westerlund (yritys)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: Oy R.E. Westerlund AB oli vuosina 1904-1971 Suomessa toiminut musiikkialan suuryritys. Yhtiöllä oli nuotti- ja soitinkauppa, musiikkikustantamo, konserttitoimisto sekä pianotehd...
(ei mitään eroa)

Versio 30. elokuuta 2012 kello 14.25

Oy R.E. Westerlund AB oli vuosina 1904-1971 Suomessa toiminut musiikkialan suuryritys. Yhtiöllä oli nuotti- ja soitinkauppa, musiikkikustantamo, konserttitoimisto sekä pianotehdas.

Liikkeen perusti Robert Emil Westerlund vuonna 1904. Hän oli aiemmin ostanut Anna Melanin Aleksanterinkadun musiikkikaupan Konrad Fazerin kanssa vuonna 1897. Yhteisyrityksen nimi oli "Helsingfors nya musikhandel". Vuonna 1904 Fazer otti tämän yhtiön nimiinsä ja Westerlund perusti omansa.

Pääkonttori sijaitsi Helsingin Pohjois-Esplanadi 37:ssä. Yhtiön logo oli ovaali ympyrä jossa oli piirretty kannel sekä kaunokirjoitusteksti REW. Yhtiön papereissa logon alla luki "perustettu 1870", mikä siis poikkeaa yhtiön virallisesta perustamisvuodesta.

Westerlundin musiikkiliikkeiden osoitteet muissa kaupungeissa olivat vuonna 1950: Turku (Eerikinkatu 11), Tampere (Koskikatu 7), Oulu (Asemakatu 15), Jyväskylä (Kauppakatu 25), Vaasa (Hovioikeudenpuisto 12, myöh. Vaasanpuisto 20).

Monissa Westerlundin kautta myydyissä soittimissa oli jo tehtaalta saakka kiinteästi merkittynä "Westerlund"-logo (usein sininen ovaali jossa teksti), tai vain merkintä R.E. Westerlund. Myyntiliikkeen logo saattoi korvata soitinvalmistajan logon soittimissa kokonaan (esim. osa Jaakko Noson ja Landolan/Munkersin valmistamista kitaroista).

Liike muutti nimensä vuonna 1963 Oy Westerlund & Pukkila Ab:ksi ja musiikkikustantamo myytiin Fazerille 1968. Levyjä julkaistiin Westerlundin nimellä vielä vuoteen 1971 jolloin muukin yhtiö siirtyi Musiikki Fazerille kokonaisuudessaan.