Ero sivun ”Maukka Perusjätkä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
106 merkkiä poistettu ,  8 vuotta sitten
Vähemmän kehua, w, kh, w-fix, tuplalinkki pois
(Vähemmän kehua, w, kh, w-fix, tuplalinkki pois)
[[Kuva:Maukka_perusjatka.jpg|thumb|250px|Maukka Perusjätkä [[Kill City]]n pihalla 1979. Kuva: Harri Ahola]]
[[Kuva:kill_city_ralf_orn_maukka_perujatka.jpg|thumb|250px|Marja Byckling, Ralf Örn ja Maukka Perusjätkä Kill Cityn pihalla 1979. Kuva: Harri Ahola]]
'''Maukka Perusjätkä''' (oik. '''Mauri Airta''', s. [[22. heinäkuuta]] [[1961]] [[Helsinki]]) on suomalainen rock-muusikko, joka tuli tunnetuksi [[Uusi aalto (musiikki)|uuden aallon]] musiikillaan 1970-luvun lopussa. [[Kill City]]ssä vaikuttanut Maukka Perusjätkä muistetaan myös ensimmäisen punk-kauden suursuosikkina ja suomipunkinpunkkauden edustajana, vaikka hän ei ole koskaan itseään punkiksi mieltänytkään.<ref name="yle">http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/maukka_muistelee_21292.html#media=21294</ref>
 
Maukka Perusjätkän tunnetuin kappale on "[[Säpinää]]", jonka introssa kuullaan [[moottorisaha]]n ääntä. Partner-merkkinen moottorisaha kuuluu Maukka Perusjätkän lavarekvisiittaankin. Myös laulua "[[Vaatteet (on mun aatteet)]]" pidetään suomalaisen uuden aallonoli klassikoihinsuuri kuuluvanahitti.
 
Suomalaisessa nuorisoelokuvassa ''[[Täältä tullaan elämä]]'' kuultiin kappaleet "Herneenpalot", "Säpinää" ja [[Ralf Örn]]in laulama "Se on meidän". Ralf Örn oli Maukka Perusjätkän läheisin ystävä ja yhteistyökumppani.<ref name="yle"/> Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa [[Michael Monroe]] (saksofoni), [[Andy McCoy]] (kitara ''[[Ennen Kolmattakolmatta Maailmansotaamaailmansotaa]]'' -levyllä), [[Esa Pulliainen]] (kitara), [[Meiju Suvas]] ja [[Kaija Koo]] (taustalaulu useilla kappaleilla).
 
Mauri Airta esitti elokuvassa ''[[Nousukausi (elokuva)|Nousukausi]]'' Ilpo Heinon vankilatoveria.
Maukka Perusjätkän ensimmäinen kokoonpano oli nimeltään Maukka & Nahkatakit. Sen kappale "Kun sä tuomitset mut" oli mukana vuoden 1979 ''[[Hilselp]]'':llä. Ensimmäinen albumi tehtiin nimellä Maukka Perusjätkä Ja Sota Apatiaa Vastaan. Sitä seurasi levytyksiä kokoonpanolla Maukka Perusjätkä ja Ralf Örn Pop. Tämän lisäksi nimellä Maukka & Vallilan vangit ilmestyi single "Oletko koskaan nähnyt traktoria" vuonna 1980. Maukka & Ile's disko (jonka Ile oli [[Ilkka Vainio]]) julkaisi albumin ''Asiat kuntoon'' vuonna 1982. Vuonna 2004 julkaistiin [[Poptori]]n kokoelma ''Hyvät, pahat ja parhaat''. Maukka Perusjätkä on artistina [[Raivopäät]] feat. Friends -albumilla ''[[Punkrock Jukebox 3]]'', joka ilmestyi marraskuussa 2009. Keikkoja hän on tehnyt pienin tai pidemmin väliajoin.
 
Syyskuussa 2011 ilmestyi tupla-albumi ''Elämä pieninä palasina'', jolla on 14 uutta kappaletta ja kakkoslevyllä puolestaan päivitettyjä versioita vanhoista Maukka-sävelmistäkappaleista kahdentoista studioversion ja viiden live-esityksen verran.
 
=== Diskografia ===
* ''[[Säpinää]]'' (Johanna, 1979, levytys nimellä "Maukka Perusjätkä Ja Sota Apatiaa Vastaan")
* ''[[Ennen kolmatta maailmansotaa]]'' (Johanna, 1980, "Maukka Perusjätkä Ralf Örn Pop")
* ''[[Koiranpennut (albumi)|Koiranpennut]]'' (Johanna, 1981, "Maukka Perusjätkä")
* ''[[Asiat kuntoon]]'' (Johanna, 1982, "Maukka & Ile's disko")
* ''[[Duunari]]'' (Star, 1985, "Maukka Perusjätkä")
 
== Aiheesta muualla ==
* [http://www.myspace.com/maukkaperusjtk Maukka Perusjätkän viralliset sivut]
* [http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=h&n=perusj%E4tk%E4 YLE Elävä arkisto: Maukka Perusjätkä]
* [http://www.myspace.com/maukkaperusjtk Maukka Myspacessa]
10 754

muokkausta

Navigointivalikko