Ero sivun ”Kashmirin konflikti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä poistettu ,  9 vuotta sitten
p
korjattava/kieli
p (korjattava/kieli)
{{Korjattava/kieli}}
{{Korjattavat 2012|1943}}
[[Kuva:Kaschmir umstrittene Gebiete.PNG|thumb|right|220px|Kashmirin kiistan osapuolet<br>[[Jammu ja Kashmir]]: {{Intia}} ([[Pakistan]]in vaatima alue). [[Azad Kashmir]]: {{Pakistan}} ({{Intia}}n vaatima alue). [[Karakoramin vuoristo]]: {{Pakistan}} ([[Intia]]n vaatima alue). [[Siachenin jäätikkö]]: {{Intia}} ([[Pakistan]]in vaatima alue). [[Aksai Chin]]: {{Kiina}} ([[Intia]]n vaatima alue). [[Shaksamin laakso]]: {{Kiina}} ([[Intia]]n vaatima alue)]]
'''Kashmirin konflikti''' tarkoittaa [[Intia]]n ja [[Pakistan]]in välistä pitkään jatkunutta kiistaa [[Kashmir]]in alueesta, jolla asuu sekä [[hindu]]ja että [[islam|muslimeja]].
 
[[Hindulaisuus]] on Intian pääuskonto ja [[islam]] Pakistanin pääuskonto. Intia, Pakistan ja [[Kiina]] ovat jakaneet Kashmirin, mutta alueen hallintasuhteista ei ole päästy lopulliseen sopuun. Sekä Intia että Pakistan vaativat Kashmiria itselleen. Intia ja Pakistan ovat käyneet alueesta kolme sotaa. Kun brittien siirtomaa Intia itsenäistyi, se jakautui muslimienemmistöiseen Pakistaniin ja hindujen vetämäänhinduenemmistöiseen Intiaan.
 
Kashmirissa oli enemmistö muslimeja, mutta runsaasti myös hindujakinhinduja varsinkin Jammun alueella. Kashmirin maharaja maharadža Hari Singh empi pitkään, liittyäkö Intiaan vai muslimien isännöimään Pakistaniin. Tällöin Pakistanin tukemia "heimosotureita" hyökkäsi Kashmirin laaksoon. Jotta pysyisi vallassa, Singh pyysi Intialta sotilasapua, jonka ehdoksi Intia pani alueen liittämisen Intiaan. Intialaiset joukot voittivat muslimien heimosoturit, ja Pakistan tuli auttamaan muslimeja. Näin Kashmirista alkoi [[ensimmäinen Intian–Pakistanin sota]] 1947–48, joka päättyi [[YK]]:n aselepoon Intian miehitettyä [[Jammu ja Kashmir]]in nimellä kutsutun alueen. Intia ei koskaan järjestänyt YK:n lupaamaa kansanäänestystä, vaan Jammu ja Kashmir liittyivät Intian parlamentin päätöksellä 1957 Intiaan, mitä kashmirilaiset muslimit ja Pakistan eivät hyväksyneet. 1950-luvun lopuilla [[Kiina]] valtasi pienen osan [[Aksai Chin|Itä-Kashmir]]ia, ja [[Kiinan–Intian sota|Intia ja Kiina taistelivat]] vuonna 1962.
 
Kashmirin kysymys oli esillä, kun vuonna 1965 käytiin [[Toinen Intian–Pakistanin sota|toinen]] ja vuonna 1971 [[Kolmas Intian–Pakistanin sota|kolmas]] sota. Vuonna 1984 Intia miehitti hyvin korkealla vuoristossa sijaitsevan asumattoman [[Siachenin jäätikkö|Siachenin jäätikön]], jota ei ollut mainittu vuoden 1972 Simlan sopimuksessa. Muslimit nousivat Kashmirissa kapinaan vuonna 1989, mikä ajoi suurten määrän hinduja pakoon. Intia vastasi kansannousuun kovin ottein, sen poliisit ampuivat mielenosoittajia. Kashmiriin oli syntynyt terroristijärjestöjä, jota vain harva Kashmirin muslimi tuki. Pakistan käytti joitain näistä omien etujensa ajamiseen. 1990-luvun alussa Intian turvallisuusjoukot kiduttivat ja tappoivat monia muslimeja pelkän terrorismiepäilyn perusteella. Kansannousu ja sitä seuranneet levottomuudet rauhoittuvat 1990-luvun puolivälin jälkeen, mutta vuoden 1990 aikoihin puhkesi uusia erimielisyyksiä Intian ja Pakistanin välille [[Kargilin sota|Kargilissa sattuneen välikohtauksen]] ja Pakistanista Intiaan saapuvien islamilaisterroristien takia. Maiden välit kiristyivät äärimmilleen vuosina 1999 ja 2002, kun Intian suuttui muslimien terrori-iskuihin. Intian mielestä Pakistan tuki tai ei ainakaan tarpeeksi estänyt äärimuslimien toimintaa.
1 268

muokkausta

Navigointivalikko