Ero sivun ”Presidential Medal of Freedom” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 26: Rivi 26:
[[en:Presidential Medal of Freedom]]
[[en:Presidential Medal of Freedom]]
[[es:Medalla Presidencial de la Libertad]]
[[es:Medalla Presidencial de la Libertad]]
[[eu:Askatasunaren Domina Presidentziala]]
[[fa:مدال آزادی رئیس‌جمهوری]]
[[fa:مدال آزادی رئیس‌جمهوری]]
[[fr:Médaille présidentielle de la liberté]]
[[fr:Médaille présidentielle de la liberté]]

Versio 18. elokuuta 2012 kello 06.55

Presidential Medal of Freedom

Presidential Medal of Freedom ("Presidentin Vapaudenmitali") on Yhdysvaltain korkein siviilikunniamerkki yhdessä Yhdysvaltain kongressin myöntämän Congressional Gold Medalin kanssa. Vapaudenmitalia myöntää Yhdysvaltain presidentti. Medal of Freedomin voi saada erityisen ansiokkaasta panoksesta Yhdysvaltain turvallisuuteen tai kansallisiin kiinnostuksenkohteisiin, maailmanrauhaan, kulttuuriin tai merkittävissä ponnisteluissa julkisella tai yksityisellä sektorilla.

Historia

Ronald Reagan antaa Äiti Teresalle Medal of Freedomin.

Presidentti Harry S. Truman perusti Presidential Medal of Freedomin vuonna 1945 kunnianosoituksena toisessa maailmansodassa palvelleille. John F. Kennedy otti mitalin uudelleen käytäntöön vuonna 1963 ja laajensi sen kohdetta.

Mitalia jaetaan vuosittain Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän tienoilla tai muina presidentin valitsemina päivinä. Mitalinsaajat valitaan joko presidentin aloitteesta tai suosituksesta. Mitali voidaan myöntää yhdelle henkilölle useammin kuin kerran (John Kenneth Galbraith ja Colin Powell) sekä kuoleman jälkeen (John F. Kennedy ja Roberto Clemente).

Arvomerkki

Kunniamerkki on muodoltaan kultainen tähti, jonka sakarat ovat valkoista emalia, ja jonka taustalla on punaisesta emalista oleva viisikulmio. Tähden keskustassa on kolmetoista kultaista tähteä sinisellä emalitaustalla. Tähdet on otettu Yhdysvaltain vaakunasta. Taustalla olevan viisikulmion jokaisen sivun päällä seisoo valkopäämerikotka levitetyin siivin siten, että siipien kärjet osuvat tähden sakaroiden kärkiin. Mitali on kiinni sinisessä koristenauhassa, jonka reunalla on valkoiset raidat.

Isomman kaulan ympärille laitettavan tai olkanauhana pidettävän mitalin lisäksi Medal of Freedom on myös pienempänä rintaan kiinnitettävänä kunniamerkkinä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Presidential Medal of Freedom
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.