Ero sivun ”300 (elokuva)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Getro (keskustelu | muokkaukset)
p l
Rivi 84: Rivi 84:
{{Metatieto}}
{{Metatieto}}


[[Luokka:Yhdysvaltalaiset elokuvat]]
[[Luokka:Dark Horse Comicsin sarjakuviin perustuvat elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 2007 elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 2007 yhdysvaltalaiset elokuvat]]
[[Luokka:Fantasiaelokuvat]]
[[Luokka:Fantasiaelokuvat]]
[[Luokka:Toimintaelokuvat]]
[[Luokka:Toimintaelokuvat]]
[[Luokka:Dark Horse -universumiin perustuvat elokuvat]]
[[Luokka:Historialliset elokuvat]]
[[Luokka:Sotaelokuvat]]
[[Luokka:Zack Snyderin ohjaamat elokuvat]]
[[Luokka:Zack Snyderin ohjaamat elokuvat]]



Versio 14. elokuuta 2012 kello 09.29

300
Alkuperäinen elokuvateatterijuliste
Alkuperäinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja Elokuva:
Zack Snyder
Kurt Johnstad
Michael Gordon
Sarjakuva:
Frank Miller
Lynn Varley
Tuottaja Frank Miller
Gianni Nunnari
Jeffrey Silver
Mark Canton
Bernie Goldmann
Säveltäjä Tyler Bates
Kuvaaja Larry Fong
Leikkaaja William Hoy
Pukusuunnittelija Mike Wilkinson
Pääosat Gerard Butler
Lena Headey
David Wenham
Dominic West
Rodrigo Santoro
Andrew Tiernan
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
Ensi-ilta Kreikka 7. maaliskuuta 2007
Yhdysvallat 9. maaliskuuta 2007
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 70 milj. $
Seuraaja 300: Battle of Artemisia
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

300 on Frank Millerin sarjakuvaan 300 perustuva elokuva vuodelta 2007. Se perustuu löyhästi Thermopylain taisteluun vuonna 480 eaa. Elokuvan ohjasi Zack Snyder, ja se kuvattiin suurimmaksi osaksi bluescreenia hyväksi käyttäen, jotta alkuperäisen sarjakuvan kuvitus saataisiin esiin.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 9. maaliskuuta 2007 ja rikkoi ennätyksiä tuottamalla 70 miljoonaa dollaria avausviikonloppunaan. Se oli myös tuottoisin maaliskuun ensi-ilta Yhdysvalloissa ja rikkoi edellisen ennätyksen, jonka Ice Age: Jäätikkö sulaa asetti. Se oli myös kolmanneksi tuottoisin alle 17-vuotiailta kielletyn elokuvan ensi-ilta heti elokuvien Matrix Reloaded ja The Passion of the Christ jälkeen.[1] Ensi-illan jälkeen iranilainen Ayende-No-sanomalehti sanoi elokuvan loukkaavan iranilaisia ja provosoivan yhdysvaltalaisia yhä enemmän maata vastaan, sillä se kuvaa persialaiset ilkeiksi ja kreikkalaiset jaloiksi suurella kontrastilla.[2]

Elokuvan miesrakkausteemaan on kiinnitetty huomiota ja esimerkiksi Nyt-liitteen kriitikko Mikko-Pekka Heikkinen on pitänyt filmiä homoeroottisimpana miesmuistiin. [3]

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ryhmä persialaisten lähettejä saapuu Spartaan pyytämään Spartan alistumista kuningas Kserkseen tahtoon. Spartan kuningas Leonidas hylkää persialaisten tarjouksen, potkaisee viestintuojat syvään kuiluun, koska he loukkasivat kuninkaan puolison kunniaa ja päättää ryhtyä sotaan persialaisia vastaan. Leonidas lähtee kysymään neuvoja ja esittelemään sotasuunnitelmansa vuorella asuville oraakkeleille. Leonidas antaa heille tavanomaisen maksun kullassa. Oraakkelit kuitenkin neuvovat Leonidasta olemaan ryhtymättä sotaan eivätkä he suosi armeijan poistumista kaupungista uskonnollisen karneia-festivaaliin aikana. Kserkses on kuitenkin lahjonut oraakkelit.[4]

Oraakileiden ja neuvoston vastustuksesta huolimatta Leonidas päättää kerätä 300 parasta sotilastaan, jotka kaikki ovat jo saaneet jo pojan jatkamaan sukuaan, ja lähteä vastustamaan persialaisten aikomuksia vallata alue. Matkalla spartalaisten joukkoon liittyy arkadialaisia ja muita sotilaita toisista Kreikan kaupunkivaltioista. Joukkio saapuu Thermopylain solaan ja päättää muodostaa koko solan kattavan falangin. Kyttyräselkäinen Efialtes pyytää lupaa liittyä joukkoon ja varoittaa vuohipolusta, jonka kautta persialaiset voisivat heidät saartaa. Leonidas ei kuitenkaan ota häntä joukkoihinsa, koskapa hän ei pysty nostamaan kilpeään tarpeeksi ylös, koska pitää falangia niin haavoittuvana kuin sen heikoin lenkki on. Ennen taistelun alkua persialaiset pyytävät joukkiota laskemaan aseensa, mutta Leonidas joukkioineen hylkää tarjouksen vastaamalla siihen "Tulkaa hakemaan ne!" ("Molon labe", "vain kuolleen ruumiini ylitse" lienee ilmauksen lähin nykyvastine). Taistelu alkaa, ja spartalaisten falangi torjuu monta hyökkäysaaltoa, mukaan lukien eliittiyksikön nimeltä "Kuolemattomat". Spartalaisten 300 sotilaan ryhmä pitää puolensa ja kärsii vain vähäisiä tappioita. Sitkeä vastarinta tekee vaikutuksen persialaisten Kserkseeseen, ja hän kohtaa henkilökohtaisesti Leonidaksen pyytääkseen hänen johtamiaan joukkoja antautumaan. Palkkioksi siitä hän lupaa Leonidakselle paljon valtaa ja mammonaa. Leonidas hylkää tarjouksen ja uhoaa saavansa jumalkuningas Kserkseen vielä vuotamaan verta.

Leonidasin torjuma kyttäräselkäinen Efialtes kuitenkin kavaltaa kreikkalaiset ja kertoo Kserkseelle kiertopolun, jonka kautta persialaisten joukot pääsevät yllättämään horjumatta solaa vartioivat spartalaiset. Palkkioksi Efialtes saa vaikutusvaltaisen paikan persialaisten joukoissa. Kserkses ei vaadi Efialtasta seisomaan, ainoastaan kumartamaan edessään kerran.

Samaan aikaan Spartassa kuningatar Gorgo yrittää suostutella vaikutusvaltaista Theronia taivuttelemaan hänen kanssaan Spartan neuvoston lähettämään lisäjoukkoja sotatantereelle. Theron suostuu, mutta vaatii siitä hyvästä häntä makaamaan kanssaan. Gorgo suostuu vastahakoisesti Theronin vaatimukseen.

Solalla kreikkalaiset huomaavat Efialteen antaneen persialaisille tiedon kiertopolusta. Arkadialaiset ja muut päättävät lähteä, kun asetelmat muuttuvat persialaisten eduksi ja tilanne näyttää todella epätoivoiselta. Spartalaiset eivät kuitenkaan kunnioitetun Lakedaimonin lain, soturien lain, mukaan koskaan saa perääntyä taistelukentältä ja päättävät kohdata väistämättömän kuoleman. Leonidas käskee vain yhden miehistään, Dilioksen, perääntymään ja kertomaan taitavana puhujana tarinan 300:sta urhoollisesta sotilaasta muille spartalaisille.

Spartassa kuningatar Gorgo saapuu neuvoston eteen, mutta Theron pettää lupauksensa neuvoston taivuttelusta ja syyttää Gorgosia miehensä pettämisestä. Kuningatar ottaa raivon vallassa miekan lähellä olevalta sotilaalta ja lyö Theronin kuoliaaksi. Theron kaatuu kuolleena maahan ja hänen rahapussukastaan leviää persialaisia kolikoita neuvoston eteen, jolloin sen jäsenet huomaavat Theronin pettäneen heidät. Neuvosto julistaa yhteismielin Theronin petturiksi ja yhtyy sotaan persialaisia vastaan.

Thermopylain solassa persialaiset saartavat 300 sotilaan spartalaisjoukkion. Kserkseen puolestapuhuja saapuu paikalle ja pyytää joukkiota antautumaan, samalla tarjoten Leonidaalle koko Kreikan valtaa ja luvaten, ettei hänen tarvitsisi vastata tekemisistään kuin Kserkseelle. Vastaukseksi Leonidas heittää keihäällä lähistölle saapunutta Kserksestä. Keihäs osuu Kserkseen poskeen ja saa hänet vuotamaan verta, ja siten Leonidaan uhkaus verta vuotavasta kuninkaasta täyttyy. Kserkses antaa merkin jousi- ja keihäsmiehilleen ja lopulta spartalaisten joukko kuolee taivaat pimentävän nuolisateen alla, kuningas Leonidas viimeisenä. Spartalaisille viestiä viemään lähtenyt Dilios saapuu perille ja saa neuvoston innostumaan kertomalla 300 rohkean sotilaan menestyksestä.

Elokuva jatkuu tilanteesta, jossa Dilios saa päätökseen elokuvan alussa aloittamansa tarinan 300 urhoollisesta spartalaisesta. Spartalaiset ovat saaneet muodostettua Dilioksen johdolla 10 000 sotilaan vahvuisen joukkion, vahvistettuna 30 000:lla muista Kreikan kaupunkivaltioista saapuneella sotilaalla. Elokuva loppuu siihen, kun 300 urhoollisen spartalaisen tarinasta taistelutahtoa saaneet kreikkalaiset kohtaavat persialaiset Plataian taistelussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Roolit

 Gerard Butler    Leonidas I: Spartan kuningas  
 Lena Headey    Kuningatar Gorgo: Leonidaan puoliso  
 David Wenham    Dilios: spartalainen sotilas ja elokuvan kertojaääni  
 Dominic West    Theron: korruptoitunut spartalainen poliitikko  
 Michael Fassbender    Stelios: nuori ja innokas spartalainen sotilas  
 Vincent Regan    Kapteeni Artemis: Leonidaan luottokapteeni ja ystävä  
 Rodrigo Santoro    Kserkses I: Persian kuningas  
 Andrew Tiernan    Efialtes: entinen spartalainen  
 Andrew Pleavin    Daksos: arkanialainen sotilas  
 Tom Wisdom    Astinos: kapteeni Artemiin vanhin poika  
 Giovani Cimmino    Pleistarkos: Leonidaan poika  
 Peter Mensah    Persialaisten lähetti  
 Kelly Craig    Delfoin oraakkeli  
 Tyler Neitzel    Nuori Leonidas  
 Robert Maillet    Kuolemattomien jättiläinen  

Internetissä

Yksi 300-elokuvan tunnetuimmista kohtauksista on se, kun Leonidas potkaisee Kserkseen sanansaattajan kuolemankuiluun. Tässä yhdeydessä kohtauksen vuorosanat: "This is madness" - "Madness?" - "This is Sparta!", on saanut internetissä paljon epävirallista julkisuutta erilaisten fanien tekemien humorististen videoiden ja kuvien kautta.

Videoita voi löytää mm. Youtubesta.

Viitteet

  1. Joshua Rich: '300' Grand 11. maaliskuuta 2007. Entertainment Weekly. Viitattu 17. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  2. Iranians outraged over hit movie ‘300’ 15. maaliskuuta 2007. The Associated Press. Viitattu 17. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  3. Homot ja rumat. Nyt-liite/Helsingin Sanomat, 2007, nro 16, s. 38.
  4. The Karnian festival

Aiheesta muualla

 

Malline:Link FA

Malline:Link FA Malline:Link FA