Ero sivun ”Jimmy Page” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LaaknorBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: is:Jimmy Page
YFdyh-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: vi:Jimmy Page
Rivi 155: Rivi 155:
[[sv:Jimmy Page]]
[[sv:Jimmy Page]]
[[th:จิมมี เพจ]]
[[th:จิมมี เพจ]]
[[vi:Jimmy Page]]
[[tr:Jimmy Page]]
[[tr:Jimmy Page]]
[[uk:Джиммі Пейдж]]
[[uk:Джиммі Пейдж]]

Versio 11. elokuuta 2012 kello 21.30

Jimmy Page
[[Tiedosto:Jimmy Page (2008)|250px|]]
Henkilötiedot
Syntynyt9. tammikuuta 1944 (ikä 80)
Muusikko
Taiteilijanimi ZoSoView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1964
Tyylilajit Hard rock, heavy metal, blues-rock, folk rock
Soittimet Gibson Les Paul
Gibson EDS-1275
Fender Telecaster
Yhtyeet The Yardbirds
Led Zeppelin
The Honeydrippers
The Firm
Coverdale-Page
Page and Plant
The Black Crowes
XYZ
Neil Ghristian and the Grusaders
Levy-yhtiöt Swan Song Records, Atlantic Records
Aiheesta muualla
www.jimmypage.com

Jimmy Page, OBE (oikealta nimeltään James Patrick Page, s. 9. tammikuuta 1944 Heston, Middlesex, Englanti) on laajalti tunnustettu yhdeksi rockmusiikin historian tärkeimmistä kitaransoiton uudistajista. Hänet tunnetaan parhaiten yhtyeistä The Yardbirds ja Led Zeppelin.

Nuoruus ja ura

Jimmy Pagen kiinnostus musiikkiin heräsi kun hän oli 15-vuotias. Hänen "paras ystävänsä" oli vanha espanjalainen akustinen kitara, jonka joku oli tuonut tuliaisiksi. Joka ilta hän sääti radionsa rock and rollia soittavalle kanavalle. Ensimmäinen keikkoja tekevä kokoonpano johon Page liittyi oli Neil Christian & The Crusaders, joka saavutti hyvän lavayhtyeen maineen. Pagen terveys ei kestänyt hyvin kiertueolosuhteita ja toistuvan sairastelun vuoksi hän kirjoittautui taidekouluun. Tänä aikana hän alkoi käydä bluesmuusikko Cyril Daviesin järjestämällä bluesklubilla Lontoon Marqueella osallistuen jameihin. Täältä hän alkoi saada kutsuja studiotöihin.[1]

Ensimmäisiä sessioita joihin Page osallistui olivat Brian Howard & The Silhouettes – singlet The Worrying Kind ja Bald Headed Woman. Ensimmäinen Britannian ykköshitti jolla hän soittaa oli entisten The Shadows -muusikoiden Tony Meehanin ja Jet Harrisin "Diamonds" v. 1963.[2] Singlen tuottajana toiminut Meehan huomasi ettei Page osannut lukea nuotteja mutta totesi tämän pärjäävän hyvin.

Page opetteli nuotinluku- ja kirjoitustaidon studiotyön muuttuessa vaativammaksi.[3][2]

Pagesta tuli 1960-luvun puolivälissä yksi Britannian halutuimpia studiokitaristeja. Hän osallistui esimerkiksi Tom Jonesin ja Donovanin levytyksiin[4] ja Joe Cockerin versioon The Beatlesin laulusta "With The Little Help From My Friends"[5]Toisinaan hänet kutsuttiin paikalle etenkin uusien yhtyeiden äänityksiin mikäli tuottaja halusi varmistaa onnistumisen varatulla studioajalla. Joskus yhtyeiden jäsenet olivat tästä katkeria, vaikka studiomuusikoiden työn luonteeseen kuului nimettömyys.[2]

1965 Page teki soolosinglen She Just Satisfies/Keep Moving joka ei menestynyt kaupallisesti vaikka sai hyviä arvioita.[6]

Pagen ensimmäinen kaupallisesti menestynyt yhtye oli The Yardbirds. The Yardbirds oli Britanniassa aikansa suosituimpia yhtyeitä, ja siinä olivat ennen Pagea soittaneet myös kuuluisat kitaristit Jeff Beck ja Eric Clapton. The Yardbirdsin hajottua Page perusti uuden yhtyeen, jonka nimeksi tuli ensin The New Yardbirds.[7] Myöhemmin nimi vaihtui Led Zeppeliniksi.

Page tunnetaan erilaisista riffeistään ja lickeistään, joita hän on kehittänyt muun muassa Led Zeppelinin kappaleisiin "Rock and roll" ja "Whole Lotta Love". Erityisen tunnettu on myös Pagen soolo kappaleessa "Stairway To Heaven". Se on valittu pari kertaa populaarimusiikin parhaaksi kitarasooloksi.

Vuoden 2008 Pekingin Olympialaisten päätösseremoniassa Page esitti yhdessä maannaisensa, R&B-laulaja Leona Lewisin kanssa entisen yhtyeensä Led Zeppelinin klassikkokappaleen "Whole Lotta Loven". Kaksikon esiintyminen liittyi seremonian Lontoon tulevien, vuoden 2012 Olympiakisojen esittelyyn. Muusikot saapuivat olympia-areenalle jalkapalloilija David Beckhamin ajamalla kaksikerroksisella lontoolaisbussilla.

Soittimet

Uransa alussa Jimmy Page käytti Gretschin Country Gentleman (Chet Atkins) -mallia. Yardbirdsin aikana ja Led Zeppelinin alkuaikoina hän käytti Fender Telecasteria jota hän edelleen käytti studiossa pääkitaran vakiintuessa konserteissa Gibson Les Paul -malliin. Näitä hän kutsui kaikkien aikojen parhaimmiksi kitaroiksi. Les Paulia Page käytti konserteissa sen vahvan äänen takia.

Monissa kappaleissa hän käytti myös Gibson EDS 1275 kaksikaulaista kitaraa. Tässä soittimessa on sekä 6- että 12-kieliset kaulat. Page tilasi kitaran voidakseen helpommin lavalla esittää studiossa erillisillä instrumenteilla tehtyjä osuuksia.

Jimmy Page v.1977 ja Gibson EDS 1275

Muun muassa kappaleissa "Tangerine", "Stairway To Heaven" ja "The Rain Song" on käytetty 12-kielistä kitaraa. Hän on käyttänyt myös pedal steel -kitaraa, joka on vahvasti esillä Led Zeppelin III -albumilla.

Page on käyttänyt erityisiä virityksiä. Tunnettuja esimerkkejä ovat "Black Mountain Side"(D-A-D-G-A-D) ja "Friends" (C-A-C-G-C-E) Led Zeppelinin ensimmäiseltä ja kolmannelta albumilta.

Page käytti lisäksi joissakin esityksissään harvinaista Theremin-antennisoitinta.

Diskografia

The Yardbirdsin kanssa (virallisena jäsenenä 1966–1968)

  • Having A Rave Up (1965)
  • Little Games (1967)
  • Live Yardbirds! Featuring Jimmy Page (1971)

Led Zeppelin (1968–1980)

The Honeydrippers

  • The Honeydrippers: Volume One (1984)

Box of Frogs

  • Strange Land (1986)

Coverdale/Page

  • Coverdale/Page (1993)

Yhdessä Robert Plantin kanssa

  • No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded (1995)
  • Walking into Clarksdale (1998)

Muut

Viitteet

  1. Jimmy Pagen ja Jeff Beckin yhteishaastattelu Guitar World – lisälehti Guitar Legends 2005 s. 11 (englanniksi)
  2. a b c Richie Yorke - Led Zeppelin The Definitive Biography s.32,35 - ISBN 0 86369 648 1
  3. Jimmy Pagen ja Jeff Beckin yhteishaastattelu Guitar World – lisälehti Guitar Legends 2005 s. 12 (englanniksi)
  4. Jake Nyman Onnenpäivät 2 Tammi 1995 ISBN 951-31-0573-3 s.236
  5. Jake Nyman s. 167
  6. Soundi kirja Heavyrock toim. Jorma-Veikko Sappinen 1978 ISBN 951-99188-3-3 S.22
  7. Sappinen s.68

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jimmy Page.

Kirjallisuus

  • George Case: Jimmy Page - Magus, Musician, Man (2007)


 

Tämä kitaristiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA