Ero sivun ”Ukrainan pääministeri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 83: Rivi 83:


[[Luokka:Ukrainan politiikka]]
[[Luokka:Ukrainan politiikka]]
[[Luokka:Ukrainan pääministerit]]


[[ca:Primer Ministre d'Ucraïna]]
[[ca:Primer Ministre d'Ucraïna]]

Versio 9. elokuuta 2012 kello 19.06

Ukrainan pääministeri
Tunnus
Tunnus
Nykyinen
Nimittäjä Ukrainan presidentti
Perustettu 18. marraskuuta 1920
Ensimmäinen Vitold Fokin
Kotisivut www.kmu.gov.ua/control/en

Ukrainan pääministeri on Ukrainan hallituksen johtaja. Voimassa olevan, presidentin valtaa korostavan perustuslain mukaan pääministerin nimittää presidentti, joka voi myös erottaa pääministerin tai minkä tahansa muun ministerin.[1]

Pääministerillä on oikeus ehdottaa hallituksen ministerit, lukuunottamatta ulko- ja puolustusministeriä, jotka ehdottaa presidentti.

Nykyinen pääministeri Mykola Azarov[2] edustaa Ukrainan parlamentin suurinta ryhmää (Alueiden puolue).[1] Hän on ollut virassa maaliskuusta 2010 lähtien.


Pääministerit

Ukrainan sisäpolitiikka on maan itsenäistymisen jälkeen ollut melko sekava.[1] Sisäpoliittinen sekavuus, presidentin valtaoikeudet ja kehittymätön oikeusjärjestelmä sekä poliitikkojen kytkökset talouselämään ovat osaltaan näkyneet Ukrainan pääministerien suurena vaihtuvuutena. Kukaan pääministereistä ei ole saanut toimia koko parlamenttikautta.

Alla oleva kaavio esittää pääministerien toimikaudet aika-akselilla. Kuvassa esitettyjen toimikausien taitteissa on lisäksi ollut joitain lyhyitä virkaatekevän päämisterin toimikausia. (Punainen väri kaudessa= pääministeristä ei vielä artikkelia)

Mykola AzarovJulija TymošenkoViktor JanukovytšJuri Jeh’anurovJulija TymošenkoViktor JanukovytšAnatoli Kinah’Viktor JuštšenkoValeri PustovoitenkoVasyl DurdynetsPavlo LazarenkoJevhen MartšukVitali MasolYukhym ZvyahilskyLeonid KutšmaValentyn SymonenkoVitold Fokin

Lähteet

  1. a b c Maatiedosto Ukraina: Poliittinen järjestelmä Ulkoministeriö, formin.finland.fi. Viitattu 3.7.2012.
  2. Goverment portal (Ukrainan hallituksen virallinen tiedotusportaali) Cabinet of Ministers of Ukraine, kmu.gov.ua. Viitattu 3.7.2012. (englanniksi)