Ero sivun ”CIELAB” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
423 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
p
p
CIE 1931 XYZ -väriavaruuden avulla voidaan määrittää värille numeeriset tristimulusarvot, mistä on hyötyä teollisuudelle esimerkiksi värieromittauksissa tai [[väri|värin]] uudelleentuottamisessa. Pääongelmana oli kuitenkin CIEXYZ – väriavaruuden huomattava epäyhtenäisyys. Samansuuruinen x,y – arvojen muutos [[kromaattisuusdiagrammi]]n eri osissa on epäsuhteessa silmillä havaittavaan eroon.
 
Uusia väriavaruuksia, kuten HunterLab ja ANLAB, johdettiin CIEXYZ - väriavaruudesta, tavoitteena luoda havainnoitavasti yhtenäisempi väriavaruus. CIE esitteli vuonna 1976 kaksi yhtenäistä väriavaruutta [[CIELUV]] ja CIELAB, joita se suositteli käytettäväksi värierojen mittauksiin. Uudet väriavaruudet olivat havainnoitavasti yhtenäisempiä kuin CIEXYZ, mutta eivät silti täydellisesti. CIELAB, jonka kolme akselia L* (valoisuus), a* (punainen-vihreä) ja b* (sininen-keltainen) ovat värien koordinaattisuunnat ja lasketaan XYZ – arvoista alla näkyvillä kaavoilla.<ref name="berns00">{{cite book | author=Berns, Roy, S. | title=Principles of Color Technology, 3rd Edition | publisher=[[John Wiley & Sons]], Canada | year=2000}}</ref>
 
:<math>L* = 116 / f(Y/Y_n) - 16</math>
:<math>f(\omega) = \omega^{1/3}, \omega > 0.008856 </math>
:<math>f(\omega) = 7.787 * \omega + 16/116, \omega <= 0.008856 </math>
 
X<sub>n</sub>, Y<sub>n</sub> ja Z<sub>n</sub> ovat kohteen valkoisen tristimulusarvot, joka riippuu käytetystä valaisintyypistä, esimerkiksi A tai D<sub>65</sub>. Y<sub>n</sub> arvo on tässä tapauksessa olisi 100, koska Y kuvaa valoisuutta ja valkoisen kohteen valoisuus on suurin. Muut kertoimet ovat lähinnä skaalauskertoimia, jotka vaikuttavat väripisteiden kokonaissijoittumiseen väriavaruudessa.
 
==Värieron mittaaminen==

Navigointivalikko