Ero sivun ”Valjakkovaunu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p l, w
Rivi 11: Rivi 11:
{{tynkä}}
{{tynkä}}
[[Luokka:Kulkuneuvot]]
[[Luokka:Kulkuneuvot]]
[[Luokka:Hevosten varusteet]]
[[Luokka:Hevosajoneuvot]]


[[id:Kereta kuda]]
[[id:Kereta kuda]]

Versio 18. heinäkuuta 2012 kello 21.18

Entisöimätön valjakkovaunu.

Valjakkovaunu on hevosen tai ponin vetämä kaksi- tai nelipyöräinen kuljetusväline, jossa voidaan kuljettaa ihmisiä tai tavaroita.

Nykypäivänä valjakkovaunut ovat kuitenkin käytössä yleensä joko valjakkoajokilpailuissa tai -näytöksissä. Valjakkoajossa käytetyt vaunut on valmistettu yleensä jostakin metalliseoksesta ja puusta. Pyörät ovat joko ilmakumirenkaiset tai kovakumipinnoitetut.

Valjakkokilpailuissa tarkkuus- ja koulukokeessa tulisi herättää nostalgisia tunteita asu- ja vaunukokonaisuudella. Valjaiden ja vaunujen tulisi sointua hyvin yhteen ja mukailla jotakin tiettyä aikaa, esimerkiksi 1800-luvun loppupuolta. Ajurin ja groomin tulisi pukeutua vaunujen aikakauden hengessä. Entisöidyt kiesit ovatkin usein käytössä kilpailijoilla näyttävyytensä ansiosta. Vaunuissa tulee koulu- ja tarkkuuskokeen aikana olla kiinnitettynä lamput tai ajolyhdyt. Maratonkokeeseen vaunut valitaan teknisten ominaisuuksien perusteella. Niiden tulisi olla helposti käännettävissä sekä pidettävissä tasapainossa radan kaarteissa, ja painopisteen tulee olla mahdollisimman lähellä maata.

Aiheesta muualla

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.