Ero sivun ”Taksvärkki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p keräys alkuhuomautukseksi
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
: ''Tämä artikkeli on historiallisesta velvotteesta, keräyksestä katso [[Taksvärkkiliike]].''
{{Tämä artikkeli|käsittelee historiallista työvelvoitetta; keräyksestä katso artikkelia [[Taksvärkkiliike]].}}


'''Taksvärkki''' ({{k-sv|dagsverke}}; päivätyö) oli alun perin ''vuokratilallisen päivätyövelvollisuus''. Vuokratilallisia olivat [[torppari]]t ja [[mäkitupa|mäkitupalaiset]]. Vuokraehtoihin tavallisesti kuului, että vuokralaisen oli työskenneltävä isäntätalossa tietty määrä päiviä viikossa; näitä kutsuttiin ''taksvärkki''päiviksi. Sana poistui alkuperäisestä käytöstään vuokratilallisten hävitessä 1900-luvun alkupuolella [[torpparilaki|torpparilain]] myötä.
'''Taksvärkki''' ({{k-sv|dagsverke}} 'päivätyö') oli alun perin ''vuokratilallisen päivätyövelvollisuus''. Vuokratilallisia olivat [[torppari]]t ja [[mäkitupa|mäkitupalaiset]]. Vuokralaisen oli työskenneltävä isäntätalossa tietty määrä päiviä viikossa tai tarjottava työmies, jos vuokra oli sovittu suoritettavaksi osin tai kokonaan päivätyönä; näitä kutsuttiin arkikielessä ''taksvärkkipäiviksi''. Sana poistui alkuperäisestä käytöstään vuokratilallisten vähetessä 1900-luvun alkupuolella [[torpparilaki|torpparilain]] vaikutuksesta.

==Aiheesta muualla==
* [http://www.mlang.name/arkisto/maanvuokra.html Laki maanvuokrasta maalla (19/1902)]
* [http://www.mlang.name/arkisto/vuokrausas-1909.html Armollinen Asetus torpan, lampuotitilan ja mäkitupa-alueen vuokrauksesta (12/1909)]
* [http://www.mlang.name/arkisto/torpparilaki.html Laki vuokra-alueiden lunastamisesta (135/1918)] eli ”torpparilaki”


{{Tynkä/Historia}}
{{Tynkä/Historia}}

Versio 10. heinäkuuta 2012 kello 18.07

Tämä artikkeli käsittelee historiallista työvelvoitetta; keräyksestä katso artikkelia Taksvärkkiliike.

Taksvärkki (ruots. dagsverke 'päivätyö') oli alun perin vuokratilallisen päivätyövelvollisuus. Vuokratilallisia olivat torpparit ja mäkitupalaiset. Vuokralaisen oli työskenneltävä isäntätalossa tietty määrä päiviä viikossa tai tarjottava työmies, jos vuokra oli sovittu suoritettavaksi osin tai kokonaan päivätyönä; näitä kutsuttiin arkikielessä taksvärkkipäiviksi. Sana poistui alkuperäisestä käytöstään vuokratilallisten vähetessä 1900-luvun alkupuolella torpparilain vaikutuksesta.

Aiheesta muualla

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.