Ero sivun ”Rovaniemen markkinoilla” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Abc10 (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Abc10 (keskustelu | muokkaukset)
arvio
Rivi 29: Rivi 29:
Elokuvaa voitaneen pitää eräänlaisena merkkipaaluna suomalaisessa viihdekulttuurissa ja puutteistaan huolimatta merkittävänä teoksena<ref>Suomen kansallisfilmografia, kirjan artikkeli elokuvasta ja rillumarei-kulttuurista</ref>{{Lähde tarkemmin}}. Elokuvan aihepiiri kumpusi sotienjälkeisen viihteennälän synnyttämästä [[kupletti]]perinteestä, jolla pyrittiin keventämään monestikin ankaraa ja vakavahenkistä arkea. Työn ja raskaiden sotavuosien näännyttämälle kansalle haluttiin jälleenrakennuksen lomassa tarjota hetkeksi iloa ja vaihtelua.{{Lähde}}
Elokuvaa voitaneen pitää eräänlaisena merkkipaaluna suomalaisessa viihdekulttuurissa ja puutteistaan huolimatta merkittävänä teoksena<ref>Suomen kansallisfilmografia, kirjan artikkeli elokuvasta ja rillumarei-kulttuurista</ref>{{Lähde tarkemmin}}. Elokuvan aihepiiri kumpusi sotienjälkeisen viihteennälän synnyttämästä [[kupletti]]perinteestä, jolla pyrittiin keventämään monestikin ankaraa ja vakavahenkistä arkea. Työn ja raskaiden sotavuosien näännyttämälle kansalle haluttiin jälleenrakennuksen lomassa tarjota hetkeksi iloa ja vaihtelua.{{Lähde}}


Elokuva sai aiheensa Reino Helismaan laulunsanoituksesta "[[Rovaniemen markkinoilla (laulu)|Rovaniemen markkinoilla]]"<ref>Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 29.11.2010, s. D7.</ref>, ja se oli Helismaan ensimmäinen käsikirjoitus<ref name=tvm>AL: ''Rovaniemen markkinoilla'', Päivän elokuvia, Tv-maailma 46/2011, s. 21.</ref>. Elokuva on siinäkin mielessä merkittävä, että laulun kertosäkeen mukaan sai nimensä kokonainen [[rillumarei]]-kulttuuri.
Elokuva sai aiheensa Reino Helismaan laulunsanoituksesta "[[Rovaniemen markkinoilla (laulu)|Rovaniemen markkinoilla]]"<ref>Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 29.11.2010, sivu D 7.</ref>, ja se oli Helismaan ensimmäinen käsikirjoitus<ref name=tvm>AL: ''Rovaniemen markkinoilla'', Päivän elokuvia, Tv-maailma 46/2011, s. 21.</ref>. Elokuva on siinäkin mielessä merkittävä, että laulun kertosäkeen mukaan sai nimensä kokonainen [[Rillumarei|rillumarei-kulttuuri]].


Elokuvan arvostus on aikaa myöten lisääntynyt, mutta aikalaisarvioijat ja koko kulttuuriväki suhtautui siihen legendaarisen kielteisesti. Kerrontaa ei nykykriitikkokaan erityisemmin kehu, mutta ajankuvan tallentajana se on rehellinen kokonaisuus.<ref name=tvm/>
Kriitikko pitää tätä ensimmäistä rillumareikulttuuria edustavaa elokuvaa lajin parhaana<ref name=paju>Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 21.6.2012, sivu D 7</ref>. Elokuvan arvostus on aikaa myöten lisääntynyt, mutta aikalaisarvioijat ja koko kulttuuriväki suhtautui siihen legendaarisen kielteisesti. Kerrontaa ei nykykriitikkokaan erityisemmin kehu, mutta ajankuvan tallentajana se on rehellinen kokonaisuus.<ref name=tvm/>


== Juoni ==
== Juoni ==

Versio 21. kesäkuuta 2012 kello 08.03

Rovaniemen markkinoilla
Ohjaaja Jorma Nortimo
Käsikirjoittaja Reino Helismaa
Perustuu Reino Helismaan kuplettiin "Rovaniemen markkinoilla" (1951)
Tuottaja T. J. Särkkä
Säveltäjä Toivo Kärki
Kuvaaja Pentti Unho
Kauno Laine
Leikkaaja Armas Vallasvuo
Pääosat Esa Pakarinen
Reino Helismaa
Jorma Ikävalko
Jorma Nortimo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus
Ensi-ilta 23. marraskuuta 1951
Kesto 79 min
Alkuperäiskieli Suomi
Seuraaja Hei, rillumarei!
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Rovaniemen markkinoilla on Jorma Nortimon ohjaama vuonna 1951 valmistunut suomalainen elokuva. Sen jatko-osa on elokuva Hei, rillumarei!.

Elokuvaa voitaneen pitää eräänlaisena merkkipaaluna suomalaisessa viihdekulttuurissa ja puutteistaan huolimatta merkittävänä teoksena[1]lähde tarkemmin?. Elokuvan aihepiiri kumpusi sotienjälkeisen viihteennälän synnyttämästä kuplettiperinteestä, jolla pyrittiin keventämään monestikin ankaraa ja vakavahenkistä arkea. Työn ja raskaiden sotavuosien näännyttämälle kansalle haluttiin jälleenrakennuksen lomassa tarjota hetkeksi iloa ja vaihtelua.lähde?

Elokuva sai aiheensa Reino Helismaan laulunsanoituksesta "Rovaniemen markkinoilla"[2], ja se oli Helismaan ensimmäinen käsikirjoitus[3]. Elokuva on siinäkin mielessä merkittävä, että laulun kertosäkeen mukaan sai nimensä kokonainen rillumarei-kulttuuri.

Kriitikko pitää tätä ensimmäistä rillumareikulttuuria edustavaa elokuvaa lajin parhaana[4]. Elokuvan arvostus on aikaa myöten lisääntynyt, mutta aikalaisarvioijat ja koko kulttuuriväki suhtautui siihen legendaarisen kielteisesti. Kerrontaa ei nykykriitikkokaan erityisemmin kehu, mutta ajankuvan tallentajana se on rehellinen kokonaisuus.[3]

Juoni

Kaverukset lähtevät Lappiin kullanetsintään. Alun hankaluuksien jälkeen sitä lopulta löytyykin, ja he matkustavat Rovaniemelle sitä myymään. Linja-automatkan aikana kullan sisältänyt reppu sekaantuu toiseen samanlaiseen ja kulta sen mukana.

Kaverusten saavuttua Rovaniemelle markkina-aikaan he ajautuvat asemalla paikallisten hämäräveikkojen jututettavaksi. Yksi heistä kähveltää lompakon Esa Pakarisen esittämän Severi Suhosen taskusta. Varkauden myöhemmin huomattuaan hän ei ole tapahtuneesta kovinkaan huolissaan, vaan tokaisee, että mennyt mikä mennyt. Reino Helismaan esittämä jätkä on tällä välin huomannut kultarepun vaihtuneen toiseen mutta ei saa sanottua asiaa muille. Hän jää keräämään rohkeutta kertoa asiasta muiden lähtiessä markkinoille huvittelemaan.

Aiemmin kohdatut hämäräveikot ovat tietoisia kaverusten kullasta ja suunnittelevat sen anastamista vaihtamalla reput keskenään tietämättä lainkaan, että näin on jo tapahtunut ja että kulta-aarre nököttää heidän jalkojensa juuressa lattialla. Reput onnistutaan vaihtamaan, jolloin kulta konnien tietämättä palautuu oikeille omistajilleen. Kaverukset menevät lopussa pankkiin vaihtamaan kullan rahaksi.

Näyttelijät

 Näyttelijä  Rooli  
 Esa Pakarinen  Severi Suhonen  
 Reino Helismaa  Roope Kormu  
 Jorma Ikävalko  Julle Iloinen  
 Jorma Nortimo  Hannes Ropponen, Rovaniemen Hanski  
 Veikko Uusimäki  Vuotuan Ville  
 Mai-Brit Heljo  Kemijärven Hulda  
 Siiri Angerkoski  Mimmi Lötjönen, Muhoksen Mimmi  
 Marja Korhonen  Kaunis Sylvi  
 Kalle Rouni  Mikko  
 Hannes Veivo  Hanskin apuri  
 Veikko Linna  valtaustoimiston johtaja  
 Anton Soini  mies saluunassa  
 Joel Asikainen  pukuvuokraamon johtaja  
 Eino Ritari  sokea  
 Antero Ruuhonen  lehtipoika  
 Matti Lehtelä  saluunanhoitaja  
 Aarne Laine  pankkivirkailija  

Lähteet

  1. Suomen kansallisfilmografia, kirjan artikkeli elokuvasta ja rillumarei-kulttuurista
  2. Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 29.11.2010, sivu D 7.
  3. a b AL: Rovaniemen markkinoilla, Päivän elokuvia, Tv-maailma 46/2011, s. 21.
  4. Arto Pajukallio, Elokuvat, Helsingin Sanomat 21.6.2012, sivu D 7

Aiheesta muualla