Ero sivun ”Lukujärjestelmä” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
508 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
Muinaiset [[babylonia]]laiset käyttivät 60-järjestelmää (niin sanottu ''[[seksagesimaalijärjestelmä]]''), josta on peräisin mm. [[tunti|tunnin]] jakaminen 60 [[minuutti]]in ja minuutin jakaminen 60 [[sekunti]]in.
 
Suomen kielen ja sen sukulaiskielissä on käytösä kymmenjärjestelmä. Lukusanojen etymologian perusteella näyttää siltä, että kaikki suomalais-ugrilaisten kielten puhuja käyttivät kymmenjärjestelmää myös tuhansia vuosia sitten. Luvut 1 - 6 ja 10 ovat varmoja omaperäisiä sanoja, mutta kiistaa on ollut lukusanoista 7 - 9. Epäillään, että Suomen sanat ''kahdeksan'' ja ''yhdeksän'' olisivat lainasanoja, jossa yhde- ja kahde- osien jälkeen perässä olisi otettu ''*teksa'' tai ''*deksa'', joka vastaisi indoeurooppalaista sanaa ''deka'' "kymmenen". Silloin vanha lukujärjestelmä on tulkittu ollen 6-kantainen lukujärjestelmä. Toisaalta ''kymmenen'' on omaperäinen sana, joka viittaa vanhaan kymmenjärjestelmän käyttöön. Jos sana kaksi taivutetaan ''kahde-'', voisi muuttunut "kymmen" olla ''*ksa'' tai ''*ksan'' tapainen sana. Vanhaa lukujärjestelmää ei siten voi vielä määrittää harvinaisemmaksi 6-kantaiseksi järjestelmäksi, antamatta tueksi lisäperusteita. <ref name=etymo/>
[[Senaarijärjestelmä]] perustuu kantalukuun 6. [[Kantaurali]]n kielen puhujat saattoivat käyttää senaarijärjestelmää. Oletus perustuu siihen, ettei uralilaisissa kielissä ole kuutta suurempia lukuja kuin lainoina; esimerkiksi suomen ''seitsemän'' on laina. Suomen sanat ''kahdeksan'' ja ''yhdeksän'' kuitenkin viittaavat päinvastaiseen; ''*teksa'' vastaisi indoeurooppalaista sanaa ''deka'' "kymmenen", joten ''kak+teksa'' "kahdeksan" olisi '10&ndash;2' ja ''yk+teksä'' "yhdeksän" olisi '10&ndash;1'.
 
On mahdollista rakentaa myös muihin kuin kokonaislukuihin perustuvia lukujärjestelmiä. Esimerkiksi [[pii (vakio)|piin]] potenssisarjalle (n<sub>0</sub> + n<sub>1</sub>π + n<sub>2</sub>π<sup>2</sup> + ...) perustuva lukujärjestelmä pystyy merkitsemään täsmällisesti joidenkin irrationaalisten funktioiden arvoja.
161 736

muokkausta

Navigointivalikko