Ero sivun ”Virkavirhe” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
24 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Virkavirhe''' on [[julkisyhteisö]]n tai sen palveluksessa olevan julkista valtaa käyttävän henkilön tekemä päätös tai toimi, jossa tahallaan tai huolimattomuutta rikotaan annetttujaannettuja säännöksiä, määräyksiä, asetuksia tai lakia.
 
Julkista valtaa käyttävällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jonka tehtäviin lain tai asetuksen nojalla kuuluu antaa toista velvoittava määräys, päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta tai puuttua toisen etuun tai oikeuteen. Tällainen henkilö on myös se, jonka lain tai asetuksen nojalla tai viranomaiselta saadun toimeksiannon perusteella kuuluu osallistua päätöksen valmisteluun tekemällä päätösesitys tai päätösehdotus, laatimalla selvitys tai suunnitelma, ottamalla näyte tai suorittamalla tarkastus tai muulla vastaavalla tavalla.
Yleensä julkista valtaa käyttävä henkilö on [[virkamies]].
 
Virkavirheen tehneelle henkilölle tai julkisyhteisölle voidaan kantelun johdosta antaa ylemmältä viranomaiselta tai [[laillisuusvalvoja|laillisuusvalvojalta]] ohje oikeasta menettelystä tai vakavampana menettelynä huomautus. [[Eduskunnan oikeusasiamies]] sekä [[oikeuskansleri]] voivat vakavimmissa tapauksissa määrätä myös syytteen nostettavaksi.[[tuomioistuin|Tuomioistuimessa]] virkavelvollisuuden rikkomisesta [[Rikos#Rangaistukset|rangaistuksena]] on varoitus, sakko tai vankeutta enintään yksi vuosi sekä mahdollinen vahingonkorvaus.
 
Tuomioistuimessa käsitellään vakavia tapauksia, joissa on loukattu myös yksityishenkilöiden oikeuksia. Vahingonkorvausvastuuseen joutuminen ei edellytä, että virkavirheestä epäilty saisi rangaistuksen tekemästään virkavirheestä. Jos virkavirheestä on laissa säädetty rangaistus, kutsutaan virkavirhettä yleensä arkikielessä virkarikokseksi.
 
Virkarikoksista säädetään [[Suomen perustuslaki|perustuslain ]]118 §:ssä sekä [[Suomen rikoslaki|rikoslain]] 40. luvussa.
Virkarikoksista säädetään perustuslain 118 §:ssä sekä [[Suomen rikoslaki|rikoslain]] 40. luvussa. Säännökset virkarikoksista koskevat virkamiehiä, julkista valtaa käyttävää henkilöä sekä julkista luottamustehtävää hoitavaa henkilöä, joka on valittu yleisillä vaaleilla, kuten kunnanvaltuutettua, lukuun ottamatta istuvia kansanedustajia. Valtion virkamiehen velvollisuuksista säädetään myös valtion virkamieslaissa sekä kunnallisen viranhaltijan velvollisuuksista laissa kunnallisesta viranhaltijasta.
 
Virkarikoksista säädetään perustuslain 118 §:ssä sekä [[Suomen rikoslaki|rikoslain]] 40. luvussa. Säännökset virkarikoksista koskevat virkamiehiävirkamiestä, julkista valtaa käyttävää henkilöä sekäkuin myös julkista luottamustehtävää hoitavaa henkilöä, joka on valittu yleisillä vaaleilla, kuten kunnanvaltuutettua, lukuun ottamatta istuvia kansanedustajia. Valtion virkamiehen velvollisuuksista säädetään myöslisäksi valtion virkamieslaissa sekäja kunnallisen viranhaltijan velvollisuuksista laissa kunnallisesta viranhaltijasta.
 
==Lähteet==
* Factum, Weilin+Göös 2005.
* Encyclopædia iuridica fennica, Suomalainen lakimiesyhdistys, osa V, s. 1214–1215.
 
 
{{Tynkä/Oikeus}}
 
[[Luokka:Hallinto]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko